Articolul anterior Articolul urmator |
Episcopul Emilian Birdas are bust la Alba Iulia... pe aleea scriitorilor
Revista nr. 329 | 17-02-2016 | Alexandru Mitchievici
Episcopul Emilian Birdaş a condus Episcopia Ortodoxă de Alba Iulia în plin comunism. Unii l-au apreciat, alţii ba. Despre sfinţia sa se spunea că avea mai multe legături cu pământenii securişti, decât cu lumea înaltă a Dumnezeirii.
Episcopul Birdaş este lăudat şi astăzi pentru realizările sale în plină Epocă Ateistă (până în 1989): cel mai apreciat proiect al său este noua biserică de la Mănăstirea Râmeţ şi ridicarea fizică a mănăstirii. Tot episcopul Birdaş a reuşit reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia în ianuarie 1976.
„Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei îmbracă haine de sărbătoare cu prilejul evocării a patruzeci de ani de la întronizarea în scaunul vlădicesc a vrednicului de pomenire, Episcop Emilian Birdaş, un harnic lucrător în via Domnului”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
Episcopul Emilian Birdaş a păstorit Eparhia Alba Iuliei între anii 1975-1990, aşadar mai puţin ca primarul Mircea Hava (1991-1992, 1996-2016).
Episcopul Birdaş a fost dat jos din scaun în condiţii controversate: se întâmpla în ianuarie 1990, când a avut loc un puci bisericesc condus de Andrei Andreicuţ, cel care l-a urmat în funcţie, devenind arhiepiscop de Alba Iulia.
*Emilian Birdaş s-a născut la 23 noiembrie 1921 la Rohia, Maramureş, un loc devenit special prin prezenţa părintelui Nicolae Steinhardt. Episcopul Emilian Birdaş a murit la 5 aprilie 1996, la Caransebeș, unde a slujit după 1989 ca episcop... exilat de episcopul Andreicuţ.
De asemenea episcopul Birdaş a fost membru de onoare al Academiei Române.
**Bustul episcopului Birdaş va fi dezvelit sâmbătă, 20 februarie 2016, la ora 10.00. Autorul bustului este sculptorul albaiulian Romi Adam...
CITEŞTE şi:
Taguri: episcopul, Emilian Birdas, bust, Alba Iulia, aleea scriitorilor, Andrei Andreicut, reintregirii, Romi Adam