#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Episcopul Emilian Birdas are bust la Alba Iulia... pe aleea scriitorilor

Episcopul Emilian Birdas are bust la Alba Iulia... pe aleea scriitorilor

Revista nr. 329 | 17-02-2016 | Alexandru Mitchievici


Episcopul Emilian Birdaş a condus Episcopia Ortodoxă de Alba Iulia în plin comunism. Unii l-au apreciat, alţii ba. Despre sfinţia sa se spunea că avea mai multe legături cu pământenii securişti, decât cu lumea înaltă a Dumnezeirii.


Episcopul Birdaş este lăudat şi astăzi pentru realizările sale în plină Epocă Ateistă (până în 1989): cel mai apreciat proiect al său este noua biserică de la Mănăstirea Râmeţ şi ridicarea fizică a mănăstirii. Tot episcopul Birdaş a reuşit reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia în ianuarie 1976.

„Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei îmbracă haine de sărbătoare cu prilejul evocării a patruzeci de ani de la întronizarea în scaunul vlădicesc a vrednicului de pomenire, Episcop Emilian Birdaş, un harnic lucrător în via Domnului”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
 
 
 
 
Episcopul Emilian Birdaş a păstorit Eparhia Alba Iuliei între anii 1975-1990, aşadar mai puţin ca primarul Mircea Hava (1991-1992, 1996-2016).

Episcopul Birdaş a fost dat jos din scaun în condiţii controversate: se întâmpla în ianuarie 1990, când a avut loc un puci bisericesc condus de Andrei Andreicuţ, cel care l-a urmat în funcţie, devenind arhiepiscop de Alba Iulia.
 
 
*Emilian Birdaş s-a născut la 23 noiembrie 1921 la Rohia, Maramureş, un loc devenit special prin prezenţa părintelui Nicolae Steinhardt. Episcopul Emilian Birdaş a murit la 5 aprilie 1996, la Caransebeș, unde a slujit după 1989 ca episcop... exilat de episcopul Andreicuţ.
 
De asemenea episcopul Birdaş a fost membru de onoare al Academiei Române.
 
 
**Bustul episcopului Birdaş va fi dezvelit sâmbătă, 20 februarie 2016, la ora 10.00. Autorul bustului este sculptorul albaiulian Romi Adam...
 
 
CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: episcopul, Emilian Birdas, bust, Alba Iulia, aleea scriitorilor, Andrei Andreicut, reintregirii, Romi Adam

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>