#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Drapelul lui Avram Iancu este cel mai probabil un drapel comemorativ

Drapelul lui Avram Iancu este cel mai probabil un drapel comemorativ

Revista nr. 327 | 01-02-2016 | Alexandru Mitchievici


La Sala Unirii din Alba Iulia a fost prezentat luni, 1 februarie 2016, ceea ce Casa de licitaţii Artmark spune că este un steag de luptă al uneia din legiunile lui Avram Iancu. Prezentarea face parte dintr-un turneu de promovare a licitaţiei Artmark din 3 februarie când urmează să fie vândut aşa-numitul drapel de luptă al lui Avram Iancu...


Cu acest prilej a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Mircea Hava - primarul oraşului Alba Iulia, Constantin Inel - directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii şi Valeriu Sângeorzan - reprezentantul firmei Artmark.

Steagul a fost realizat folosind un prapor ortodox mai vechi (din pânză) pe care sunt două scene religioase. Marginile steagului sunt constituite din mici steguleţe tricolore. De reţinut că în ţările române steagul cu cele trei culori a primit o întrebuinţare largă abia după unirea din 1859 a celor două principate, Moldova şi Muntenia.

Pe 3 februarie 2016 compania Artmark va scoate la vânzare drapelul respectiv pornind de la preţul de 5.000 de euro. Licitaţia va avea loc la Athenee Palace Bucureşti. În 2013 steagul a fost propus pentru licitaţie pornind de la suma de 10.000 de euro...

Remember ! În anul 2013 Corneliu Vadim Tudor a încercat să vândă aşa-zisul steag al lui Avram Iancu în cadrul unei licitaţii de obiecte de artă. Încercarea de a vinde steagul a pornit o ceartă între cei doi lideri PRM, Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar. Funar a contestat dreptul lui Vadim Tudor de vinde steagul la licitaţie. Funar susţinea că steagul fusese dăruit Partidului România Mare (de către o persoană, un român din Germania) şi nu persoanei private Vadim Tudor, cel care era lider al partidului naţionalist amintit.

Constantin Inel, directorul adjunct al muzeului albaiulian: „Eu am vorbit cu specialiştii noştri, care au spus că ar fi vorba de un steag din ultimul sfert al secolului XIX (n.a. - aşadar după moartea lui Iancu). Este vorba de un steag comemorativ, în epocă mai sunt asemenea steaguri comemorative realizate pe prapori bisericeşti”.
 
 

Valeriu Sângeorzan, Artmark: „Noi nu ştiam până în 2012 de existenţa acestui drapel. Atunci am aflat de el, făcându-se şi o . Chiar dacă nu a aparţinut lui Avram Iancu, sufleteşte noi putem spune că i-a aparţinut lui. La Cluj s-a constituit un grup care doreşte achiziţionarea drapelului şi aşezarea acestuia în catedrala ortodoxă din oraş. De asemenea sunt trei primării (n.a. - cel mai probabil Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Baia Mare sau Tg. Mureş) care şi-au arătat dorinţa de a achiziţiona drapelul de luptă. Nu am acceptul acestora de a face public despre ce primării este vorba”.

Avram Iancu a trăit între anii 1824 şi 1872, fiind unul din liderii populaţiei româneşti din Ardeal în revoluţia din 1848-1849.
 
 
CITEŞTE şi:

 
 
 
Taguri: drapelul lui Avram Iancu, cel mai probabil, drapel comemorativ, artmark, Constantin Inel, Valeriu Sangeorzan

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>