#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Revista nr. 326 | 27-01-2016 | Alexandru Mitchievici„Cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete” (comunicat)


Ziua de 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, iar această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete. Astfel, se recomandă dezvoltarea de programe educaţionale pentru a încerca să se prevină viitoare acte de genocid. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în 27 ianuarie 1945.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor  a Holocaustului a fost comemorată, începând cu anul 2006, în numeroase ţări din întreaga lume. Cu acest prilej, au fost aduse omagii, s-au aprins lumânări şi au avut loc marşuri ale durerii, în memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului. România s-a alăturat acestui demers și a depus eforturi semnificative în ultimii ani în ceea ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea antisemitismului și condamnarea negării Holocaustului. În școlile din țara noastră există inclusiv un curs opțiunal, „Istoria evreilor - Holocaustul”, iar România a evoluat treptat de la o țară în care negarea Holocaustului era un element important în practica educațională și culturală, la o țară civilizată care își asumă trecutul în totalitate, inclusiv părțile sale negative. Holocaustul a fost, indiscutabil, unul dintre cele mai îngrozitoare genociduri din istorie, iar dacă azi copiii noștri învață despre acest episod nefast al istoriei secolului XX, învață nu doar despre persecuții, crime și tragedii umane, ci învață despre adevăr, toleranță reciprocă și umanitate, adică valori esențiale pe care orice societate democratică trebuie să se bazeze. 

Partidul Național Liberal s-a aflat, după 1990, în avangarda demersurilor pentru promovarea drepturilor omului și a adevărului despre Holocaust în România. Iar organizațiile PNL, atât la nivel central, cât și în teritoriu (inclusiv în județul Alba) au susținut, nu de puține ori, diverse activități prin care s-a adus la cunoștiința publicului din România (și mai ales a tinerilor) adevărul despre Holocaust.

În spiritul dreptății și al umanității, să avem în această zi de comemorare, în gândurile noastre, mesajul necesar pentru ca orori precum Holocaustul (sau Gulagul) să nu mai întunece niciodată istoria noastră și a lumii: „Cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete”.

Prof. dr. Adrian Simion, vicepreședinte PNL Alba Iulia
 
 
Foto: independent.co.uk
 
 
CITEŞTE şi:

 
 
Taguri: ziua, internationala, comemorarea, victimele, holocaust, Adrian Simion, PNL Alba Iulia, evreii, jidan, istoria, Auschwitz

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>