#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
PSD ameninta cu boicotarea alegerilor locale daca se revine la votul in doua tururi

PSD ameninta cu boicotarea alegerilor locale daca se revine la votul in doua tururi

Revista nr. 326 | 27-01-2016 | Alexandru Mitchievici


Liderii PSD sunt deranjaţi de insistenţa PNL-ului de reveni la vot în două tururi de scurtin la alegerile locale din 5 iunie 2016.


În acest moment cei mai avantajaţi de votul într-un singur tur de scrutin sunt PSD-iştii, care au cei mai mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene. Noul PNL are şi el mulţi primari, dar liderii liberali se tem de pierderea capitalei, candidatul Cristi Buşoi fiind doar pe locul 4 în sondajele privind lupta pentru Primăria Bucureşti.   
 
 
 
 
Preşedintele PSD Liviu Dragnea lansează un avertisment foarte serios către liderii PNL: „Despre alegerile locale în două tururi... poziţia noastră este foarte clară şi am transmis-o şi premierului: nu există argument democratic pentru ca legea electorală să se schimbe cu 3-4 luni înainte de alegerile locale. A fost o comisie de cod electoral în care s-au stabilit modificările pentru cele două legi, în unanimitate, deci prin consens, am stabilit demult în România o regulă sub patronajul CCR ca, cu un an înainte de alegeri, să nu se mai modifice legea respectivă, ori această lege trebuie respectată.

Un asemenea precedent periculos care ar putea fi obţinut prin forţă şi printr-o forţare a Constituţiei şi a democraţiei, poate genera un precendent ca la toamnă liberalii să vrea să modifice cu o lună înainte şi legea alegerilor parlamentare.

PSD ia serios în calcul, dacă Guvernul nu va ţine cont de poziţia noastra şi dacă nu va ţine cont de faptul că e ceva nedemocratic, să boicoteze alegerile locale din acest an. Vrem să tragem acest semnal de alarma foarte puternic pentru că nu mai trebuie ca în România să se întâmple abuzuri ca în anii trecuţi”.
 
 
 
 
În ultimele zile, Noul PNL a apelat la toate resursele posibile (premierul Cioloş, preşedintele Iohannis, Curtea Constituţionale prin preşedintele Augustin Zegrean, dar şi pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, apropiat de PSD) pentru a încerca să forţeze revenirea la vot în două tururi de scrutin la alegerile locale. Noul PNL este speriat de sondajele de opinie care arată că liberalii vor pierde la Bucureşti şi în alte oraşe mari dacă alegerile locale au loc într-un singur tur.

Votul într-un singur tur de scrutin a fost decis de PDL în 2012 pentru a maximiza şansele propriilor primari şi şefi de CJ-uri. În 2015, PNL şi PSD au votat cu o largă majoritate alegeri locale într-un singur tur de scrutin - era o încercare a celor două mari partide de a opri ascensiunea altor forţe politice.
 
 
CITEŞTE şi:

 
 
Taguri: Liviu Dragnea, PSD, ameninta, boicotarea, alegerilor locale, votul, doua tururi

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>