#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Conditii bune pe partiile de la Sureanu si Arieseni

Conditii bune pe partiile de la Sureanu si Arieseni

Revista nr. 324 | 14-01-2016 | Alexandru Mitchievici


Veşti bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă din judeţul Alba după ninsorile din ultimele zile. Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba ne oferă situaţia pârtiilor din judeţul Alba pentru perioada 15-17 ianuarie 2016.


Domeniul Schiabil Şureanu

- Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
- Pârtii funcționale: 2 (C_1; C_3)
- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
- Altitudine maximă: 2.010 m
- Tunuri de zăpadă: nu
- Webcam: http://live.schisureanu.ro
- Nocturnă: nu
- Pârtie pentru sănii: da
- Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: sezonul continuă cu succes la Șureanu, datorită stratului abundent de zăpadă de pe pârtii. A nins suficient de mult în ultimele zile, astfel încât zăpada să fie satisfăcător de bună și de multă atât pe pârtii, cât și în zonele de off-piste. În plus, drumul dintre lacul Oașa și pârtii este în stare bună, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 ore (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat în totalitate.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul se prezintă în condiții bune, fiind deszăpezit, îndreptat și lărgit. Totuși, este obligatoriu să fiți pregătiți cu lanțuri pentru roți.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în perioada următoare se va schia pe 6 din cele 9 pârtii (adică A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară circa 30 cm, iar cel de zăpadă nebătătorită aproximativ 60 cm. Nu mai există porțiuni de iarbă și pământ pe pârtii, toate au fost acoperite de ninsorile recente. De asemenea, zonele foarte întinse de off-piste de la Șureanu sunt perfect accesibile, având un powder ideal în aceste zile. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura”  și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), urmează ninsori în acest weekend la Șureanu, în special pe parcursul zilei de Duminică. Temperaturile vor oscila între -11 și -4 grade Celsius. Este posibil să fie viscol și vizibilitate scăzută pe pârtii.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

- dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți.
- evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
- țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
 
 
Arieşeni (Vârtop)

- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
- Lungime totală: 2 km
- Altitudine maximă: 1.400 m
- Tunuri de zăpadă: da
- Webcam:
Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html
Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro
- Nocturnă: da
- Pârtie pentru sănii: da
- Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: sezonul de schi continuă și la Arieșeni, dat fiind că stratul de zăpadă de pe pârtii este suficient în urma ninsorilor recente.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Cîmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 ore şi 30 minute.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: atât pe pârtia Vârtop 1, cât și pe pârtia Vârtop 2 stratul de zăpadă este suficient, atingând circa 40 cm grosime. Se poate schia în condiții foarte bune, inclusiv în zonele de off-piste. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în regim normal.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni va fi înnorat în weekend. Vremea va fi foarte rece, ceea ce va păstra zăpada în condiții excelente. Temperaturile se vor încadra între -10 și -6 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
- păstrați atenția la pârtia de sănii;
- țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
 

CITEŞTE şi:
 

 
 
Taguri: condutii bune, starea partiilor, muntii Sureanu, Arieseni, Vartop, serviciul turism, judetul Alba

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>