#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Rosia Montana a fost declarata sit istoric de categoria A si poate scapa de canadienii de la Gold Corporation

Rosia Montana a fost declarata sit istoric de categoria A si poate scapa de canadienii de la Gold Corporation

Revista nr. 324 | 11-01-2016 | Alexandru Mitchievici


Veşti bune de la ministrul Culturii Vlad Alexandrescu în ceea ce priveşte situaţia zonei Roşia Montană.


Răspunzând unei interpelări a istoricului clujean Ioan Piso, ministrul Vlad Alexandescu scrie pe pagina sa de facebook:
 
„De asemenea, situația sitului de la Roșia Montană se află în atenția mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experiența dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluții de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roșia Montană. Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roșia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A. Sunt de asemenea de acord cu dumneavoastră că situația generală a cercetărilor arheologice de salvare și a descărcărilor de sarcină arheologică din zona marilor proiecte de infrastructură nu este fericită. Împărtășesc nemulțumirea legată de distrugerea sitului arheologic de la Șibot și sunt convins că diagnosticele arheologice și, apoi, săpăturile arheologice în zonele unde prin diagnostic a fost reperat patrimoniu arheologic trebuie făcute temeinic, cu mult înainte de demararea lucrărilor efective. Implicarea autorităților statului va fi aici esențială, inclusiv prin punerea la dispoziție a fondurilor necesare, care urmează a fi apoi recuperate de la investitor”.
 
Canadienii care deţin firma Roşia Montană Gold Corporation intenţionează (sau intenţionau) să realizeze în Munţii Apuseni un mare proiect minier de exploatare a aurului, argintului şi a altor metale rare... folosind cianura. 
 
 
CITEŞTE şi:
 
 
 
Taguri: sit istoric, categoria A, Rosia Montana, Gold Corporation, cianura, RMGC, canadienii, Ioan Piso, Vlad Alexandrescu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>