#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Borbolatita din satul Limba... obicei care poate aduce turistii in judetul Alba

Borbolatita din satul Limba... obicei care poate aduce turistii in judetul Alba

Revista nr. 28 | 25-04-2010 | Alexandru Mitchievici

Vineri, 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, tinerii din Limba au ales Borbolatiţa pe unul dintre ei, pe care l-au „îmbrăcat” cu frunze – un obicei vechi, numit şi Sângiorz. Borbolatiţa a avut un par lung împodobit cu frunze de de soc pentru a-i speria (sau îndepărta) pe cei care ar îndrăzni să-l ude. Cu toate astea, sătenii au reuşit să toarne câteva găleţi cu apă pe Borbolatiţă.
Alaiul tinerilor feciori având Borbolatiţa în frunte a pornit din centrul Ciugudului, de la casa primarului Gheorghe Damian. Tinerii au ajuns în satul vecin Limba oprind pe la case: au primit ouă nefierte şi bani, coşul cărăuşului fiind schimbat de două ori, din cauza multelor ouă primite. Alaiul a parcurs apoi satul Limba, apoi s-a întors la Casa de Cultură din centru. Aici s-a făcut o omletă uriaşă din peste 200 de ouă şi slănină. Oaspeţii şi sătenii s-au bucurat de omleta (papară) uriaşă şi au închinat un pahar de vin sau ţuică.
La această tradiţie impresionantă au asistat şi participanţii de la „Colocviile de etnografie şi folclor Gh. Pavelescu” care a avut loc în perioada 23-25 aprilie la Alba Iulia: printre invitaţi s-a aflat şi Corneliu Bucur, fostul director al Muzeului ASTRA din Sibiu.
Borbolatiţa (sau Sângiorzul) seamănă foarte mult cu un obicei al saşilor din Sebeş – Faschung. Maghiarii din Rimetea i-au spus Fărşang. După cum am aflat de la un limbean adevărat, prof. Ironim Muntean, denumirea Borbolatiţa vine din limba slavă – s-ar traduce prin Lupta pentru vară, sau lupta verii (renaşterea naturii după iarna friguroasă). Obiceiul acesta ar putea avea începuturile prin sec. VII-IX. În alte locuri din ţară i se mai spune Burduhoasa (pe la Bistriţa) ori Boul Struţat (în zona Clujului). La maghiari şi saşi obiceiul are locla intrarea în Postul Paştelui, iar la români de Sfântul Gheorghe.
În orice caz, Asociaţia „Limbenii”, şi toţi cei de acolo, în funte cu primarul lor, merită felicitări pentru încăpăţânarea cu care îşi apără tradiţiile străvechi. Toate obiceiurle satului ar trebui promovate mai bine, pentru că ar putea aduce turiştii aici: e vorba de Piţărăii, Feştelăul, Borbolaitiţa, Noaptea Pricolicilor, ca să le numim pe cele mai importante.
 


Borbolatita din satul Limba... obicei care poate aduce turistii in judetul Alba Borbolatita din satul Limba... obicei care poate aduce turistii in judetul Alba Borbolatita din satul Limba... obicei care poate aduce turistii in judetul Alba
Taguri:Borbolatita, satul Limba, Ciugud, poate, aduce, turistii, judetul Alba, Gheorghe Damian, Asociatia Limbenii

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>