#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Chinezii au cumparat firma Rompetrol

Chinezii au cumparat firma Rompetrol

Revista nr. 320 | 15-12-2015 | Alexandru Mitchievici


Fantoma marelui petrolist Dinu Patriciu nu a dispărut. Ea dăinuie în cele mai recente tranzacţii care privesc petrolul românesc... De la agenţia de ştiri Reuters aflăm că investitorii chinezi au cumpărat 51% din acţiunile firmei care deţine Rompetrol, este vorba de KMG International.


Conform Reuters, KMGI deţine rafinăria Petromidia, lanţul de benzinării Rompetrol, Dyneff Franţa şi celelalte firme din fostul grup Rompetrol.

Prin cumpărarea Rompetrol, chinezii au pus mâna pe rafinăria Petromidia, o rafinărie care are o capacitate de procesare anuală de 5 milioane de barili. De asemenea, chinezii vor controla 1.000 de staţii de distribuţie a carburanţilor în România, Franţa, Spania, Republica Moldova, Bulgaria.

Acordul privind Rompetrolul face parte dintr-un pachet de tranzacţii ce totalizează 4 miliarde de dolari, semnat luni (14 decembrie 2015) la Beijing între China şi Kazahstan în cadrul unei întâlniri la care au participat cei doi prim-miniştri. Acordul dintre cele două ţări cuprinde înţelegeri în domenii strategice: petrol, gaze, telecomunicaţii şi energie nucleară.

Potrivit Digi24, care citează agenţia de ştiri Reuters, KMGI (fostul grup Rompetrol) ar valora între 500 milioane de dolari şi 1 miliard de dolari. KMGI are o capacitate de rafinare de 100.000 de barili pe zi şi facilităţi de producţie anuală de 400.000 tone de fertilizatori în România.

Pe piaţa din România, Rompetrol ocupă locul 2 în domeniul petrolier, după Petrom...

Analiştii economici spun că în anii următori firmele chineze vor cumpăra multe afaceri europene (dar şi americane sau africane) care activează în domeniul energetic (petrol, cărbune, energie electrică).

După ce în 2007 Dinu Patriciu a vândut Rompetrolul companiei KazMunaiGaz din Kazahstan, chinezii cumpără acum pachetul majoritar deţinut de firma de stat din Kazahstan. Parcă e mai bine totuşi decât să ajungă petrolul românesc pe mâinile Rusiei (LukOil) sau ale Ungariei (Mol).
 

CITEŞTE şi:

 
 
Taguri: chinezii au cumparat Rompetrol, Reuters, Lukoil, Mol, benzinarii, petromidia, Kazahstan, KaiMunaiGaz, Dinu Patriciu

Ratari

Criticisme (1)

gaz
21-12-2015
Nu-i buna poza!
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>