Articolul anterior Articolul urmator |
Spitalele din Romania analizate printr-un indicator de referinta independent
Revista nr. 316 | 17-11-2015 | Alexandru Mitchievici
Un albaiulian a gândit un instrument de referinţă naţională pentru starea spitalelor din România.
Este vorba de un om tânăr, dar care a lucrat mulţi ani în sistemul mediacl românesc: Horea Timiş, fost director al DSP Alba, fost director al spitalului din Zlatna. El este cel care a iniţiat portalul www.calitatespitale.ro ...
Horea Timiş explică: „Vrem să facem un instrument de referinţă naţională pentru spitale. Diferenţiat, pe categorii de spitale, pentru că nu poţi compara mere cu pere, nu poţi compara spitalul din Cîmpeni cu cel din Alba Iulia. Este un indicator de referinţă independent. Independent de instituţiile statului. Este un instrument util pentru administraţiile locale, pentru conducerile spitalelor şi pentru presă. Peste un an vreau să acordăm stele pentru spitale: 5 stele pentru calitatea cea mai bună. Există şi în America astfel de instrumente de sondare a calităţii, nu noi l-am inventat. Dar noi i-am dat forma asta, transparentă. Noi asta vrem: TRANSPARENŢĂ, TRANSPARENŢĂ, TRANSPARENŢĂ ! Gradul de relevanţă creşte cu numărul de chestionare întocmite. Gândiţi-vă că dacă primim 1.000 de răspunsuri pe un judeţ, avem un eşantion serios la nivel naţional şi ne putem face o imagine despre ceea ce se întâmplă în sistemul medical, care sunt principalele probleme semnalate de pacienţi”.
Pe platformă există o listă cu spitalele clasificate, grafice cu pacienţi, grafice cu calitatea serviciilor medicale din mai multe puncte de vedere şi un forum de discuţii. Orice pacient poate întocmi un formular electronic (lucru care durează 2-3 minute) pentru a-şi arăta gradul de mulţumire sau nemulţumire faţă de spitalul unde a fost tratat. Autorii portalului au luat şi măsuri de siguranţă pentru a-i elimina pe falşi repondenţi sau pe cei care doresc să trimită mai multe chestionare.
Partea informatică a portalului a fost creată de albaiulianul Marius Maxa, iar de aspectele sociologice s-a ocupat Alin Tomuş.
„Nu aş vrea să priviţi eşantionul ăsta ca pe un studiu sociologic. La finalul celor 6 luni de probă, se va idendifica o stare a sistemului de sănătate. Ideea este de a pune pacientul în mijlocul sistemului şi nu la marginea lui”, precizează Alin Tomuş.
În platforma aceasta sunt incluse, analizate 461 de spitale.
CITEŞTE şi:
Taguri: spitalele, Romania, indicator, referinta, independent, Marius Maxa, Alin Tomus, Horea Timis