#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Posibila descoperire neolitica la Acmariu, langa Blandiana, facuta de arheologii muzeului albaiulian

Posibila descoperire neolitica la Acmariu, langa Blandiana, facuta de arheologii muzeului albaiulian

Revista nr. 27 | 14-04-2010 | Alexandru Mitchievici

Mai multe fragmente ceramice au fost descoperite în satul Acmariu, comuna Blandiana. Descoperirea a fost făcută în timpul unei descărcări de sarcină arheologică pe terenul unui localnic, care îşi făcea un WC în grădină - în ultimii ani descărcările de sarcină arheologică au dus la cele mai multe descoperiri pe teritoriul judeţului Alba.
Cel mai probabil fragmentele aparţin Neoliticului (datarea aproximativă: anul 5.000 Î.Ch.). Alături de fragmentele ceramice numeroase, arheologii (de la Muzeul Unirii) au identificat şi un schelet de animal (deocamdată neidentificat), fapt care i-a făcut pe descoperitori să creadă că este vorba de o groapă rituală - în care se depuneau ofrande (alimente, cereale sau chiar animale sacrificate).
Fragmentele ceramice par să indice un vas mare, probabil folosit la depozitarea unor alimente. Este un vas de lut realizat cu mâna, nu cu roata olarului, în urmă cu aproximativ 7.000 de ani.
Cercetările viitoare ale arheologilor urmează să dezvăluie mai multe în privinţa descoperirii de la Acmariu - pentru că în această zonă nu au fost găsite alte elemente din Neolitic. Prezenţa Mureşului în imediata apropiere şi dealurile din zonă pot constitui premisele unor locuinţe neolitice, dacă nu chiar prezenţa unei aşezări din epoca respectivă - lucru care ar fi, nu o surpriză, ci o descoperire într-o zonă unde nu se cunosc alte vestigii neolitice.

Taguri:posibila, descoperire, neolitica, Acmariu, Blandiana, Mures, Muzeul Unirii, ceramica, 7.000 ani

Ratari

Criticisme (2)

Firu Bogdan Florin
12-02-2012
Eu si prieteni tatalui meu vom sapa la vara in continuare dupa obiecte.Matei Cornel,fostul detinut politic,a descoperit vaza ceramica si osemintele a doi serpi si un mistret,alaturi de niste prieteni din religia din care face si el si eu parte,Martori lui Iehova.El a descoperit si acoperisul unei vile romane dupa care vom sapa.El pastreaza acasa o bucata din o sculpura celta care are forma unei ,,soparle cu aripi,,.
Raspunde
purdea vasile
26-01-2015
satul nu are nici o bogatie este doar o iluzie
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>