#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei

Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei

Revista nr. 313 | 31-10-2015 | Alexandru Mitchievici


În 2016 la Alba Iulia va fi deschis un muzeu al icoanei, dedicat icoanei, artei religioase. Proiectul Museikon a fost prezentat public vineri, 30 octombrie 2015, la vechiul Spital Militar din Alba Iulia, transformat în ultimele decenii în clădire a Spitalului de Psihiatrie (secţie a Spitalului Judeţean Alba).

De altfel museikon-ul va funcţiona în spaţiul vechiului spital al garnizoanei, situat în Bastionul Sf. Mihail, pe latura de vest a cetăţii bastionare Alba Iulia.

Proiectul este în valoare de 2 milioane de euro, fiind finanţat în cea mai mare parte (circa 90 la sută) de 3 state: Norvegia, Islanda şi Lichtenstein.

Partenerii Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia sunt Consiliul Judeţean Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Muzeul Universităţii din Bergen, Norvegia. În luna martie 2015 Henrik von Achen (directorul muzeului din Bergen) a vizitat Alba Iulia pentru stabilirea unor detalii privind acest proiect muzeal.

Noul muzeu va conţine 5.624 icoane, cele mai vechi fiind datate în anul 1539 (cele mai vechi icoane datate din România, dar foarte probabil există altele mai vechi, nedatate). De remarcat că muzeul va avea 2.500 de obiecte de patrimoniu clasate.

De precizat: Museikon nu va conţine doar icoane ortodoxe, cum s-ar putea crede, ci şi icoane greco-catolice şi romano-catolice (despre care nu s-a vorbit în momentul lansării proiectului, vineri, 30 octombrie 2015), precum şi diferite cărţi religioase aparţinând confesiunilor istorice din Transilvania.

Museikon-ul va funcţiona ca o secţie a muzeului albaiulian şi va fi condus de muzeograful Ana Dumitran.
 
 
Informaţii publice - oferite de orgnaizatori, reprezentanţii CJ Alba

Eveniment de prezentare publică pentru părţile interesate din cadrul proiectului „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”

Despre evenimentul din 30 octombrie 2015
 
Autorități locale, istorici, clerici și personalități culturale marcante au participat vineri, la evenimentul de prezentare publică pentru părţile interesate a unuia dintre cele mai importante puncte de atracție ale județului Alba: MUSEIKON, un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la carte veche și obiecte de patrimoniu de reală valoare până la o colecție impresionantă de icoane.

Importanța momentului e surprinsă de Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba: „Este admirabil să vezi cum ceea ce era, până în urmă cu nu foarte mult timp, doar o idee, prinde contur și se transformă într-un lucru concret, iar un spaţiu ce părea învins de timp devine un loc în care spiritul acestor meleaguri se reflectă mai bine ca oriunde altundeva. Cetatea avea nevoie de Museikon iar Museikon promite să ajute Cetatea Alba Carolina să devină și mai atractivă. Însă nu doar oferta turistică se va îmbogaţi, ci va crește însăși valoarea culturală și istorică a orașului”.

Museikon nu e doar un proiect de suflet, deși, probabil, așa s-ar putea rezuma cel mai bine, ci un demers ce va scoate la vedere însuși sufletul acestor locuri. Să nu uităm că Alba are nu doar o tradiţie, ci un adevarat cult pentru icoane, Valea Sebeșului și Lazul, în special, fiind întrecute,  poate, doar de Bucovina, în meșteșugul făuririi acestor piese unice. Toate acestea însă vor suferi și un „upgrade” la cerinţele vremurilor moderne. Astfel, Muesikon își va digitaliza întregul inventar și va fi o prezenţă activă online, pe Facebook, Twitter, Instagram sau Youtube. Pentru că, deși e vorba de lucruri vechi, tehnologia nouă e cea care poate ajuta cel mai bine la valorizarea și popularizarea lor reale.
 
Spațiul în care va funcționa noul complex Museikon este o clădire istorică, din secolul XVIII, aflată în apropierea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Mai exact este vorba despre clădirea fostului spital militar. Între exponatele  noului complex se vor regăsi cele mai vechi icoane datate din România, piese de secol XVI. O atenție deosebită va fi acordată, în același timp, activităților de restaurare și repunere în valoare. Nu mai putin de 52 de icoane și 15 cărți vechi vor fi readuse la viaţă în urma restaurării lor de către profesioniști în domeniu.

Despre Museikon

Proiectul „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia.  “Museikon” este finanțat în cadrul Programului PA16/ RO12 “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014.
Proiectul Museikon are o valoare totală de 9.292.349,05 lei, din care valoare eligibilă este de 8.086.892,14 lei.
Operatorul de program este Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.
Autoritatea de management – Punct Național de Contact – Ministerul Fondurilor Europene

Obiectivele proiectului:

Obiectivul general al proiectului:

Restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale

Obiectivele specifice:

Conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia
Pregătirea colecțiilor pentru a fi valorificate în noul muzeu
Dezvoltarea unei oferte culturale inovatoare, prin consolidarea relațiilor bilaterale
Coordonarea proiectului și oferirea unei suficiente piste de audit
Publicitate și implicarea părților interesate

Activităţi desfăşurate în cadrul proiectului:

Reabilitare și restaurare clădire monument istoric
Restaurarea include întărirea elementelor structurale: fundații, ziduri și pardoseli. Pentru a face clădirea să funcționeze ca un muzeu modern, este necesară o separare funcțională: aripa de sud (clădirea propriu-zisă de patrimoniu) va fi, în întregime, publică, cu spații de expunere (3 temporar în subsol și 7 permanent la nivelurile superioare), în timp ce aripa de nord (extensia recentă) va fi folosită doar de către personal, pentru nevoile funcționale auxiliare: birouri, laborator de restaurare, spații de depozitare, vestiare.
Intervenţii pentru restaurarea a 52 icoane clasate dintre care 6 din colecția Muzeului și 46 din cea a Arhiepiscopiei. Prin acest proiect se restaurează și vor fi expuse cele mai vechi icoane datate din România.
Intervenţii pentru restaurarea a 15 cărţi vechi clasate din colecția Arhiepiscopiei. Colecția viitorului muzeu deține singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată: Evangheliarul tipărit la Sibiu în 1551.
Digitizarea întregii colecţii a inventarului Museikon, în scopul creării bazei de date și a clasării a 2500 de bunuri culturale
Organizarea unei expoziţia temporare de icoane în cadrul Muzeului Universităţii din Bergen. Vor fi expuse 30 de icoane pe lemn
Organizarea expoziției permanente de icoane din cadrul noului muzeu, Museikon.

Rezultatele proiectului:

Un muzeu ospitalier, viu și accesibil - un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina. Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, este pus în valoare de  noul muzeu.
Două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.
Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară,  impresionantă cantitativ (5.624 piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane din secolele XVIII-XIX.
Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-ului www.museikon.ro
Un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă.
O bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.
Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și al restaurării.
Anual vor fi organizate Școli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori.
Informații detaliate despre proiect pot fi obtinute de la Consiliul Județean Alba, pe www.cjalba.ro și, în curând, pe site-ul dedicat proiectului, www.museikon.ro.
 
 
 

Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei Alba Iulia. Peste 2 milioane de euro pentru un muzeu al icoanei
Taguri: Alba Iulia, 2 milioane, euro, muzeu, icoanei, Ana Dumitran, Ion Dumitrel, museikon, Transilvania, Bergen, Norvegia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>