#459
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
La Multi Ani, Majestate

La Multi Ani, Majestate

Revista nr. 313 | 25-10-2015 | Alexandru Mitchievici
 
Duminică, 25 octombrie 2015, Regele Mihai I împlineşte 94 de ani. Din păcate Regele nu a deschis uşile Palatului Elisabeta, nu s-a aflat printre români, ci a fost alături de Regina Ana, care este în suferinţă, după cum se exprima principesa Margareta. 
 
Regele Mihai împlineşte astăzi 94 de ani, fiind singurul lider mondial din al doilea război mondial care mai este în viaţă.
 
Mihai I s-a născut la Sinaia la 25 octombrie 1921, fiu al principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) şi al prințesei Elena. Din partea tatălui este nepot al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, iar din partea mamei nepot al Regelui Constantin al Greciei.
 
Cu un tată care nu a ştiut ce înseamnă echilibru şi domnie constituţională, Mihai a ajuns rege în anul 1940... în condiţii dureroase pentru România.
 
În anul 1944 Regele a decis întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, scurtând al doilea război mondial cu 6 luni, după cum spun unii specialişti.
 
La sfârşitul războiului, Rusia sovietică a impus un regim comunist în Europa de Est: în 1947 Regele Mihai a fost forţat să abdice, ameninţat de primul-ministru de atunci dr. Petru Groza (venit, precum un gangster, înarmat la întâlnirea cu Regele). Ceva mai devreme, primul ministru ameninţa cu represalii împotriva a 1.000 de studenţi aflaţi în stradă pentru a susţine monarhia românească.
 
Pentru Rege a urmat mulţi ani de pribegie prin lume. Pentru a-şi întreţine familia (el fiind căsătorit cu Ana de Bourbon Parma), Regele a lucrat ca broker în America, a fost aviator de încercare, a deţinut în parteneriat cu nişte prieteni o firmă ce realiza piese electronice, iar mai târziu şi-a făcut o mică fermă în Elveţia.
 
După 1989 a dorit să-şi revadă ţara pierdută, dar autorităţile au făcut tot posibil pentru a bloca revenirea Regelui în ţară.
 
În anul 1992, de Paştele ortodoxe, Regele Mihai a fost întâmpinat de 1.000.000 de persoane pe străzile Bucureştiului (conform CNN). După acest episod, preşedintele Ion Iliescu a interzis Regelui să revină în ţară. În 7 octombrie 1994 s-a întâmplat un episod care arată clar natura regimului Ion Iliescu: după ce avionul Regelui aterizase la Bucureşti, Regele Mihai a fost întâmpinat de poliţişti înarmaţi cu mitraliere şi i-a fost refuzată viza de intrare în ţară...
 
În 1997, după venirea în fruntea ţării a preşedintelui Constantinescu, Regele Mihai a reprimit cetăţenia română, putând reveni în ţară oricând a dorit.
 
Un alt personaj sinistru, Traian Băsescu, a spus despre Regele Mihai că a fost un laş şi că a trădat România în avantajul ruşilor.
 
Regele Mihai este şi voievod de Alba Iulia, un titlu la care ţine foarte mult. După 1997 Regele a vizitat Alba Iulia în câteva rânduri, cel mai adesea de Paşte, la invitaţia arhiepiscopului ortodox Andrei Andreicuţ.
 
La împlinirea a 94 de ani, revista electronică Plaiu Luminatu din Alba Iulia vă spune La Mulţi Ani, Majestate !
 
 
*Imaginea este de la Alba Iulia din anul 2007, din 8 aprilie, când Regele şi Regina au prezenţi cu ocazia Paştelui ortodox
 
 
 
Taguri: la multi ani, majestate, regele, Mihai, regina, Ana, Alba Iulia, IPS, arhiepiscopul, Andreicut

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>