#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Tineri francezi in vizita la Aiud

Tineri francezi in vizita la Aiud

Revista nr. 312 | 24-10-2015 | Alexandru Mitchievici
 
Municipiul Aiud este din nou gazdă primitoare pentru un grup de 5 tineri francezi. Orianne, Clémence, Tanguy, Irenka şi Nissa, însoțiți de domnul Jean-François Barlet din partea Asociației Cusset-Aiud Échange et Partage care se află în oraşul nostru, (între 19-28 octombrie), ca urmare a deplăsării unui grup de 5 tinere din toate şcolile Aiudului (Andrea, Ioana, Narcisa, Crina şi Anca) în Franța, în luna septembrie 2015. Cei 10 tineri sunt câştigătorii unui concurs de scrabble în limba franceză, organizat de 5 ani de Asociația Cusset-Aiud şi Rotary Club din Vichy, având ca premiu o excursie în Franța. În acest an şi tinerii francezi au decis să întoarcă vizita colegilor lor români. Pe parcursul sejurului la Aiud vor participa, împreună cu colegii lor, la programul scolar, pentru a cunoaşte sistemul românesc de învăţământ. Vor beneficia şi de vizite la Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia (unde vor participa şi la Marşul în favoarea persoanelor cu handicap „Să mergem împreună”), la Salina Turda şi la Mănăstirea Râmeţ.
 
Un moment important al vizitei l-a constituit primirea delegației la Primăria Municipiului Aiud. Domnul Mihai Horațiu Josan, primarul municipiului, alături de doamna Ecaterina Bârlogeanu, secretar al Primăriei, de domnul Alin Florea, director al Bibliotecii Municipale şi de o parte a personalului din diferite servicii ale Primăriei, i-au întâmpinat cu multă amabilitate şi prietenie pe cei 10 tineri, români şi francezi, împreună cu domnul Jean-François Barlet. Le-au fost prezentate câteva date despre istoria oraşului, despre dezvoltarea sa actuală şi de perspectivă, despre legăturile de prietenie şi colaborare cu oraşul înfrățit Cusset, care datează din anul 2000. A urmat un schimb de păreri între membrii delegației şi gazdele aiudene.
 
Tot în cinstea delegației franceze tinerii aiudeni au pregătit câteva momente de destindere la care au fost invitați să participe profesori din şcolie aiudene, câştigatori ai concursului de scrabble din anul trecut, colegi ai tinerilor, părinți şi alți invitați. Găzduit cu amabilitate de Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, acest moment a cuprins o proiecție video cu secvențe din vizita elevilor români în Franța, dansuri sportive cu Alexia Mihăilă şi Alex Olteanu, muzică folk cu Alexandru Roşian apoi cu grupul format din Antonia Mazilu, Karina Mazilu, Alexandra Debreczeni, Karina Varadi, Larisa Danciu, Ioana Vlad, Iulia Crişan, Maria Nicula, coordonat de prof. Marius Moga şi Marius Hapău, muzică clasică la pian cu Kepeczi Roland şi  Zudor Matyas, profesor coordonator Claudiu Cordea, precum şi un dans popular maghiar din zonă, prezentat de elevii de la Colegiul Național „Bethlen Gábor”: Köble Tibi, Megyesi Julia, Köble Norbert, Zsigo Helén, Bakk Szabols şi Tamas Agota.
 
Încheiat într-o atmosferă prietenească, colegială, acest moment va rămâne, cu siguranță, un punct de referință în cadrul sejurului tinerilor francezi şi o dovadă a bunelor relații de prietenie şi colaborare dintre oraşele Aiud şi Cusset.
 
 
Prof. Marcela Hădărig
 
 
Taguri: tineri, francezi, vizita, Aiud, scrabble, Alba Iulia, Karina Mazilu, Marcela Hadarig, Jean-Francois Barlet

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>