#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
10 motive pentru a merge la Festivalul International de Teatru de la Alba Iulia... Cristi Juncu

10 motive pentru a merge la Festivalul International de Teatru de la Alba Iulia... Cristi Juncu

Revista nr. 309 | 30-09-2015 | Alexandru Mitchievici

  

Revista electronică Plaiu Luminatu va prezintă 10 motive pentru care merită să mergeţi anul acesta la Festivalul Internaţional de Teatru Poveşti de la Alba Iulia, festival care va avea loc în perioada 5-11 octombrie 2015.
 
Al şaselea motiv este Cristi Juncu, regizorul spectacolului American Buffalo, de David Mamet.
 
Cristi Juncu face parte din noua generaţie de regizori. S-a născut la 8 ianuarie 1968 şi a absolvit Academia de Arte Luceafărul în anul 1995, în clasa Cătălinei Buzoianu. Se autodeclară burghez, cu o structură conservatoare.
 
Cristi Juncu spunea în revista de teatru yorick.ro că nu crede în teatrul de comentariu: „Marea problemă a teatrului pe care eu îl numesc de comentariu e că implică poveşti cunoscute. Nu poţi comenta o poveste pe care n-o ştie nimeni pentru simplul motiv că trebuie s-o povesteşti! Nu poţi să ai o viziune despre „Fat Pig”. Şi atunci eşti nevoit, dacă vrei să fii apreciat ca regizor, să apelezi la texte clasice. Toată lumea ştie despre ce e vorba în „Hamlet”, aşa că poţi comenta liniştit. Mai ales că există în memoria colectivă şi alte câteva viziuni la care te poţi raporta polemic. Şi uite aşa spectacolul se transformă într-un fel de eseu în care povestea devine, de multe ori, neinteligibilă pentru profani. Pentru nea Ilie. În schimb, criticul are o pâine de mâncat.
Eu cred altfel. Eu cred că regizorul e un povestitor. Un povestaş. Iar sarcina lui e una singură: să spună povestea! Chiar şi când spune o poveste arhicunoscută, sarcina lui rămâne aceeaşi. E o prostie să se raporteze la cum au spus-o alţii sau s-o comenteze. O strică. Dacă e o poveste bună, o strică. O seacă. Şi mai cred că dacă zece regizori s-ar apuca să monteze „Hamlet” cu gândul ăsta, de a spune pur şi simplu povestea, ar ieşi zece spectacole extrem de diferite. Pentru că unicitatea nu vine din abilitatea speculativă a povestitorului, ci din însăşi fiinţa lui. Sunt conturat cumva: am un anumit timbru, zâmbesc într-un anume fel, plâng sau râd sau oftez într-un anume fel – nimeni nu poate povesti ca mine”.
 
 
În distribuţie îl regăsim pe Vlad Zamfirescu, alături de care se află Gheorghe Ifrim şi Marius Florea Vizante.
 
Traducerea: Bogdan Budeş
Regia: Cristi Juncu
Scenografia: Dan Titza
Data premierei: 17 februarie 2005
 
SPECTACOLUL NU ESTE RECOMANDAT PERSOANELOR SUB 16 ANI !!!
 
Un teatru de pus în seif - conform celor de la Teatrul ACT:
 
„American Buffalo” este un spectacol foarte bine copt, ajuns la maturitate, dupa câţiva ani de rulaj în repertoriul teatrului de pe Calea Victoriei. Producţia se va relua în stagiunea viitoare şi se impune ca „lectură” obligatorie pentru cei care vor să ştie ce înseamnă o comedie adevărată.
 
Există spectacole care merită o soartă mai bună şi care ar trebui văzute de cât mai mulţi spectatori, pentru că îi pot ajuta să facă diferenţa între calitate şi superficialitate, între interpretări puternice şi amatorism.
 
Este foarte puţin probabil să mai întâlneşti un text atât de amuzant, la limita dintre absurd şi comedie, care articulează atât de bine lumea marginalilor, a şuţilor, parodiind-o din interior, analizând pe îndelete mecanismele de gândire a unor tâlhari care pun la cale o „mare” lovitură.
 
În piesa aparută în 1975 şi jucată prima oară la Chicago, autorul american David Mamet a făcut o radiografie de profunzime a limbajului acestei categorii pestriţe. Vocabularul colorat, plin de cuvinte deocheate, este dublat de atitudini corporale care îi diferenţiază de muritorii de rând pe cei care cred ca învârtesc lumea pe degete”.
 
 
Spectacolul poate fi văzut joi, 8 octombrie 2015, ora 21.00, la Casa de Teatrului de Păpuşi Prichindel. Mai sunt bilete !!!
 
În ultimii ani regizorul Cristi Juncu a fost prezent la Alba Iulia prin mai multe spectacole: XXL, Fat Pig (Teatrul ACT), Nişte fete (Teatrul din Buzău), Iluzii (Teatrul ACT).
 
 
 
 
 
 
Taguri: motive, festival, international, teatru, Alba Iulia, Cristi Juncu, Vlad Zamfirescu, David Mamet

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>