#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Basarabenii, inapoi acasa la Alba Iulia

Basarabenii, inapoi acasa la Alba Iulia

Revista nr. 298 | 15-07-2015 | Alexandru Mitchievici


55 de tineri basarabeni s-au aflat miercuri, 15 iulie 2015, la Alba Iulia, ca o continuare simbolică a marşului pornit la Chişinău, trecând prin Iaşi pentru a ajunge la București.


După Marea Adunare Naţională organizată la Chişinău pe 5 iulie, în aceeaşi zi peste 1.000 de basarabeni au pornit pe jos spre România, cerând unirea celor două ţări româneşti.

Oaspeţii basarabeni au avut un ghid special: deputatul PMP de Alba Clement Negruț. Basarabenii au văzut Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, Catedrala Ortodoxă, dar nu au putut intra în Sala Unirii (închisă după expoziţia cu aurul şi argintul) şi Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail, ocupată pentru filmări la o peliculă indiană.

Tinerii basarabeni doresc ca România să se reîntregească până în anul 2018, anul centenarului Marii Uniri a tuturor românilor.

Ion Mihalaş din Orhei, Republica Moldova, ne-a declarat: „Noi suntem tinerii care am pornit Marşul lui Ştefan cel Mare care a plecat de la Chişinău spre Iaşi. Vrem unirea Moldovei cu România, dar cu mijloace pajnice, nu ca vecinii din Est. Sperăm ca în 2018 România să fie refăcută în graniţele ei. Noi simţim că România este casa noastră”.

Marșul de la Chișinău la Iași și apoi București a fost organizat de Acțiunea 2012 din și Tinerii Moldovei din Basarabia.
 
După Alba Iulia, basarabenii vor vizita Cetatea huniazilor de la Hunedoara.
 
 
*Deportările basarabenilor de către Imperiul Sovietic în Siberia au început în seara de 5 spre 6 iulie 1949...

 

 

Taguri: basarabenii, inapoi, acasa, Alba Iulia, Clement Negrut, PMP, deputat, Ion Mihalas

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>