#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Ion Gavrila Ogoranu, condamnat a doua oara...

Ion Gavrila Ogoranu, condamnat a doua oara...

Revista nr. 290 | 22-05-2015 | Alexandru Mitchievici


Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc...


Acesta a fost şi este motto-ul unuia din cei mai frumoşi români pe care i-am întâlnit faţă în faţă.

Simpozionul In Memoriam Ion Gavrilă Ogoranu de la Alba Iulia a ajuns la a V-a ediţie - întâlnirea a avut loc joi, 21 mai 2015, la Sala Unirii. Anul viitor va fi o ediţie specială pentru că se împlinesc 10 ani de când inima lui Ogoranu s-a oprit pentru totdeauna la Galtiu, judeţul Alba.

Evenimentul la care au participat elevi de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia a fost tulburat de o prezenţă nedorită: fostul procuror comunist Partenie Fleşeriu, care a întrerupt de mai multe ori prezentările făcute de participanţi.

Despre viaţa, destinul lui Ion Gavrilă Ogoranu (numit şi Moşu) au vorbit Coriolan Baciu (preşedintele Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu), istoricii Liviu Zgârciu şi Liviu Pleşa (CNSAS) şi profesoara Daniela Cetean (Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia).

De această dată procuror-judecător a fost Partenie Fleşeriu, iar apărători au fost Coriolan Baciu, istoricii Liviu Zgârciu şi Liviu Pleşa.

Partenie Fleşeriu (procuror comunist în anii 60-70 la Alba Iulia): „Tot ce se spune după 1989 despre Ion Gavrilă Ogoranu este fabulaţie. Nu a fost condamnat la moarte de comunişti, el a fost graţiat... A făcut la Galtiu un loc, un fel de bar, unde intrau numai greco-catolicii şi se îmbătau...”.

Procurorul albaiulian Partenie Fleşeriu susţine că Ogoranu a fost vinovat, că a fost condamnat (pe drept cuvânt) ... pentru crimele comise ca luptător anti-comunist.
 
 
Ion Gavrilă Ogoranu

După instaurarea comunismului, Ion Gavrilă Ogoranu s-a ascuns timp de 30 de ani, fără a fi capturat de securişti. Prinderea sa a fost posibilă datorită unei trădări. În 1946 a început să organizeze un grup de rezistenţă anti-comunistă...

În 1951, Tribunalul Militar din oraşul Stalin (aşa cum era numit Braşovul atunci) l-a condamnat la moarte pe Ion Gavrilă Ogoranu în contumacie (în lipsă).

Ca şi mulţi alţi luptători anticomunişti din România, Ogoranu aştepta să vină americanii eliberatori, să înceapă un război cu ruşii pentru eliberarea Europei de Est.

După cum se ştie americanii n-au mai venit, iar grupurile de luptători (inclusiv cel al lui Ion Gavrilă Ogoranu) au fost distruse rând pe rând.

Ogoranu a fost capturat în 1976 în urma unei trădări. După ce a fost anchetat 6 luni de Securitatea lui Ceauşescu, Ogoranu a fost eliberat în mod surprinzător. Unii istorici spun că eliberarea s-a făcut în urma intervenţii politice la cel mai înalt nivel: preşedintele american Richard Nixon ar fi cerut eliberarea lui Ogoranu.

Chiar dacă a fost eliberat, Ion Gavrilă Ogoranu a rămas în vizorul Securităţii până în 1989 (dar foarte probabil şi după Revoluţia anticomunistă). Ogoranu a lucrat ca muncitor şi apoi tehnician la IAS Miercurea Sibiului până la momemntul pensionării.
 

Sursa foto: CNSAS (prin bunăvoinţa istoricului Liviu Pleşa)
 
 
 

Ion Gavrila Ogoranu, condamnat a doua oara... Ion Gavrila Ogoranu, condamnat a doua oara... Ion Gavrila Ogoranu, condamnat a doua oara...
Taguri: Ion Gavrila Ogoranu, mosu, condamnat, a doua, oara, Alba Iulia, Partenie Fleseriu, Ana Sabadus, Coriolan Baciu

Ratari

Criticisme (2)

jos comunismu!
23-05-2015
mare om!
Raspunde
Max
23-05-2015
Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, Ion Gavrila Ogoranu, Doina Cornea, fratii Boila... toti greco-catolici, patrioti adevarati, nu lichele ca astia de astazi ! Cinste lor, cinste Romaniei!
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>