#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Statu la Vase in lunea Pastelui... pe Valea Sebesului

Statu la Vase in lunea Pastelui... pe Valea Sebesului

Revista nr. 285 | 13-04-2015 | Alexandru Mitchievici


Statu la vase în lunea Paştelui este un vechi obicei al locuitorilor din Şugag, reluat în anul 2008. Obiceiul a fost întrerupt după 1989 şi părea să se stingă, însă câţiva tineri susţinători ai culturii tradiţionale au reluat obiceiul în urmă cu doi ani. Printre cei care au susţinut „învierea” acestei tradiţii se numără şi fotograful Marius Moga, profesor de fotografie şi film la Centrul Cultural „Augustin Bena” al judeţului Alba.


Obiceiul a ajuns la a VIII-a ediţie, fiind organizat de Primăria şi Consiliul Local Şugag cu sprijinul Consiliului Judeţean alba, Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba şi Parohia Ortodoxă Şugag.

În prima zi de luni de după Paşte adulţii îi ajută pe tinerii însurăţei cu anumite obiecte de trebuinţă în noua gospodărie: este un ajutor acordat la început de drum în viaţă celor care s-au căsătorit de curând; aceştia primesc cadouri simbolice din partea rudelor, a consătenilor şi, mai nou, din partea autorităţilor.
 
Cei căsătoriţi în anul din urmă, până la începerea Postului Paştelui, s-au adunat luni, 13 aprilie, în curtea bisericii, îmbrăcaţi în costume populare; pe mese frumos împodobite, ei au aşezat ouă roşii, colaci şi ţuică. După binecuvântarea preotului, fiecare cuplu a fost felicitat şi a primit cadouri de la naşi, rude, prieteni şi din partea satului (a primăriei). Darurile sunt în primul rând vase şi tacâmuri - cel mai adesea în număr de două, pentru fiecare din cei doi membri ai familiei nou întemeiate.
 
 
 
Taguri: statu, la vase, lunea, pastelui, valea, Sebesului, CJ Alba, centrul, cultural, Augustin Bena

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>