#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Elevii militari promoveaza Cetatea Alba Carolina intr-un concurs national

Elevii militari promoveaza Cetatea Alba Carolina intr-un concurs national

Revista nr. 24 | 27-03-2010 | Alexandru Mitchievici

Prezentând Cetatea de la Alba Carolina, echipa colegiului militar albaiulian a câştigat faza judeţeană a concursului „Cultură şi civilizaţie în România” care s-a desfăşurat joi, 25 martie.
Pentru al doilea an consecutiv Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” a găzduit faza judeţeană a concursului „Cultură şi civilizaţie în România” şi a reuşit să se califice mai departe, astfel că fortificaţia bastionară de la Alba Iulia „va concura” la faza naţională a concursului.
Concursul „Cultură şi civilizaţie în România” permite înscrierea la trei secţiuni: monografie, obicei popular şi studiu sociologic. În competiţie s-au înscris şi elevii Colegiului Tehnic Aiud care au prezentat, la secţiunea obiceiuri, Portul popular şi dansuri populare din zona Aiudului.
Juriul a fost constituit din prof. Ioan Munteanu, prof. Horea Rotche şi prof. Mihai Ţâra.
Echipa colegiului militar albaiulian este formată din elev sergent Alexandra Vârlan, elev sergent Claudiu Curta şi elev caporal Bogdan Cristea, iar tema lor a fost „Fortificaţia Bastinară de la Alba Iulia” (lucrarea fiind înscrisă la secţiunea monografie). Proiectul elevilor militari a fost susţinut de cadrele didactice Simina Dura, Paraschiva Farcaş şi Darius Duriga.
Cu ocazia acestui concurs elevii militari au prezentat cu ilustraţii istoria şi arhitectura fortificaţiei ridicate în prima jumătate a sec. XVIII. Portofoliul lor a cuprins şi un proiect de conservare având ca temă promovarea turistică prin intermediul proiectului Comenius pe care colegiul militar albaiulian îl derulează în perioada 2009-2013.
Prezentarea portofoliului a fost de fapt o interpretare a discuţiilor dintre principele Eugeniu de Savoia (cel care a condus construcţia cetăţii) şi arhitectul Johan Korad von Weiss. Reconstituirea a fost posibilă datorită costumelor de epocă oferite de cei de la Grupul Corint - cărora elevii militari le mulţumesc.
 


Elevii militari promoveaza Cetatea Alba Carolina intr-un concurs national
Taguri:elevii, militari, promoveaza, Cetatea, Alba Carolina, concurs national, Grup Corint, Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>