#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Senatorul Peres acuza tacerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor in scandalul Kronospan

Senatorul Peres acuza tacerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor in scandalul Kronospan

Revista nr. 275 | 05-02-2015 | Alexandru Mitchievici

Senatorul PNL de Alba Alexandru Pereş a făcut o interpelare în Parlament la adresa ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu.
 
Subiectul interpelării este situaţia de la Kronospan, unde localnicii protestează de o lună de zile împotriva intenţiei deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă, Kronochem, care ar urma să producă anual 600.000 de tone.
 
„Stimată doamnă Ministru,
 
Urmare a intenției companiei Kronospan de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitatea de producție de 60.000 tone/an, și pe fondul unor neconcordanțe privind indicatorii de poluare, dar și din cauza modului defectuos de comunicare și implicare a autorităților statului cu atribuții în domeniul protecției mediului, locuitorii municipiului Sebeș, încă de la debutul acestui an, au recurs la proteste, manifestându-și astfel îngrijorarea. Compania Kronospan a comunicat anumiți indicatori de poluare la vechea instalație de formaldehidă, iar societatea civilă, prin intermediul mai multor asociații și organizații nonguvernamentale, suspicionează faptul că valoarea acestor indicatori depășește, în realitate, limita legală admisă.
 
Prin HG 1000/2012 privind reorganizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și a instituțiilor publice aflate în subordinea acesteia, la Capitolul IV, art. 8, alin. (2), lit. g), sunt stabilite atribuțiile instituțiilor din subordinea ANPM, citez: ,,Efectuează și derulează activități de monitorizare a calității mediului înconjurător la nivel teritorial, prin operarea echipamentelor, colectarea și validarea datelor și transmiterea acestora către Agenția Națională pentru Protecția Mediului”, am încheiat citatul. În ciuda acestor dispoziții legale, nimeni nu-și asumă responsabilitatea transmiterii autorităților locale, respectiv cetățenilor municipiului Sebeș, un punct de vedere calificat, având la bază determinarea unor măsurători cu echipamente specifice ale nivelului de poluare și risc asupra mediului înconjurător.
 
Stimată doamnă Ministru,
 
Având în vedere cele reliefate mai sus, vă adresez rugămintea să-mi transmiteți următoarele:
 
1) De ce după mai bine de o lună de demonstrații ale cetățenilor din municipiul Sebeș, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor continuă să tacă, lăsând Primăria Sebeș și Prefectura Alba să bâjbâie în explicații stupide?
2) Care este poziția oficială a ministerului pe care îl coordonați cu privire la deschiderea unei noi instalații de producție de formaldehidă de 60.000 tone/ an, în municipiul Sebeș, județul Alba? 
3) Care este valoarea reală a indicatorilor de poluare, măsurată de ANPM – prin APM Alba, ca urmare a utilizării de către Societatea Kronospan a actualei instalații de producție de formaldehidă de 30.000 tone/an?
4) Care sunt valorile reale, determinate de către ANPM – prin APM Alba, cu privire la indicatorii de impact și risc asupra mediului înconjurător?
 
Solicit răspuns scris într-un termen rezonabil și regulamentar!
 
 
Cu stimă, Alexandru Pereș, senator PNL de Alba
5 februarie 2015”.
 
 
Taguri: senatorul, Alexandru Peres, acuza, tacerea, ministerul, mediul, apelor, padurilor, scandal, Kronospan, formaldehida

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>