#459
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Nu sunt bani pentru Resedinta Guvernatorului Daciei romane de la Apulum

Nu sunt bani pentru Resedinta Guvernatorului Daciei romane de la Apulum

Revista nr. 261 | 28-10-2014 | Alexandru Mitchievici


Marţi, 28 octombrie 2014, s-au încheiat lucrările arheologice din acest an de la Reşedinţa Guvernatorului Daciei romane de la Apulum.

Săpăturile au durat 3 săptămâni, fiind conduse de arheologul Viorica Rusu-Bolindeţ din Cluj, cea care cercetează acest sit din anul 1992. Din echipa sa mai fac parte arheologi de la Muzeul Naţional al Unirii şi de la Universitatea Alba Iulia. La săpăturile arheologice au participat 11 voluntari: studenţi şi masteranzi de la Alba Iulia, Cluj, Iaşi, Sibiu.

Ultima campanie de săpături arheologice a avut loc în anul 2012.

Acum a fost deschisă o nouă secţiune, 19/2014, de asemenea a fost redeschisă şi cercetată în amănunţime secţiunea 18/2007.

Viorica Rusu-Bolindeţ explică neajunsurile care afectează cercetările arheologice şi punerea în valoare a sitului: „Anul acesta am avut doar bani de la Ministerul Culturii, 18.000 de lei, deşi ni s-au promis 40.000 de la Consiliul Judeţean. Am sperat şi mi s-au propus bani de la Consiliul Judeţean Alba, evident prin Muzeul Naţional al Unirii... pentru că nu am nevoie de aceşti bani în mână să fac ceva cu ei. E nevoie pentru buna desfăşurare a şantierului arheologic. Primăria ne-a ajutat şi anul acesta, igienizând locul, aşa că ne-am putut apuca de lucru imediat”.

Viorica Rusu-Bolindeţ atrage atenţia asupra faptului că epoca romană nu este pusă în valoare aşa cum ar merita la Alba Iulia, pornind de la Reşedinţa Guvernatorului, care pare uitată: „Aş vrea să unesc aceste secţiuni cu groapa mare excavată. Eu cred că e chiar uşor de pus în valoare - dacă vrei. Trebuie implicare locală, pentru că trebuie extinsă zona de interes istorico-arheologic. Nu trebuie pusă în valoare doar Cetatea bastionară, care este un punct important... Oraşul de Jos e ignorat şi s-ar putea face aici lucruri importante. Este neglijat Partoşul (Colonia Aurelia Apulensis), unul din cele mai mari oraşe din Dacia romană. Aici la Apulum se găseşte cel mai important sit de epocă romană din Transilvania: aici este Reşedinţa Guvernatorului Daciei Romane, sunt două oraşe, este sediul Legiunii XIII Gemina, sunt canabele”. 

 
 
Taguri: nu sunt, bani, resedinta, guvernatorul, Dacia, romane, Apulum

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>