#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Evreii intra in Noul An

Evreii intra in Noul An

Revista nr. 256 | 24-09-2014 | Alexandru Mitchievici


Anul Nou Evreiesc este Roş Haşana, conform Calendarului Evreiesc, în prima zi a lunii Tişri. Noul An se sărbătoreşte într-un spirit de optimism, se mănâncă mere şi miere care simbolizează dorinţele pentru un an nou bun şi dulce. Cele 100 de sunete produse de suflatul dintr-un corn de berbec (numit şofar) în fiecare din cele 2 zile de An Nou sunt destinate „să trezească” poporul, făcându-l să se gândească intens la ceea ce a făcut, pentru o schimbare a lucrurilor rele şi pentru a deveni mai buni. Şofarul prevesteşte Ziua Judecăţii.

Cel mai adesea Nul An Evreiesc pică în luna septembrie: anul acesta a picat în 24 septembrie. Calenadarul evreiesc a ajuns la anul 5775.

Primele 10 zile din Noul An Evreiesc culminează cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).

Conform tradiţiei, de Anul Nou evreii merg la o apă şi îşi aruncă în mod simbolic păcatele în acea apă.

Anul Nou marchează crearea lumii - este momentul când au fost creaţi Adam şi Eva, moment socotit a fi fost în 7 octombrie 3761 î.Ch. O imagine emblematică folosită în această perioadă este aceea a lui Dumnezeu care stă în faţa unei cărţi a vieţii şi a unei cărţi a morţii în care înscrie numele oamenilor. În această perioadă evreii se salută cu salutul „Să ai un an bun!”

Aşadar, să aveţi un an bun cu toţii! La Chaim!
 
 
Taguri: evreii, intra, noul, an, 5775, calendar, ros hasana, tisri, la chaim

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>