#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Victimele comunismului comemorate la Aiud de Inaltarea Sfintei Cruci

Victimele comunismului comemorate la Aiud de Inaltarea Sfintei Cruci

Revista nr. 254 | 13-09-2014 | Alexandru MitchieviciÎnălţarea Sfintei Cruci este una din cele mai importante sărbători religioase ale românilor, fie ei greco-catolici, romano-catolici sau ortodocşi.


La Aiud vot fi comemoraţi miile de deţinuţi politici exterminaţi de regimul comunist în închisoarea din oraş. Anul acesta se marchează şi împlinirea a 50 de ani de la eliberarea deţinuţilor politici prin decretele de graţiere din 1964.
 
Programul evenimentelor de la Aiud:

Sâmbătă, 13 septembrie 2014, orele 20-23. Priveghere la Mănăstirea Aiud
Duminică, 14 septembrie 2014. Ziua Crucii - Liturghie (începând cu ora 8.00). Parastasul foştilor deţinuţi politici şi Agapa.


Mediafax.ro ne spune despre semnificaţia acestei zile speciale pentru creştini:


Înalţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine, este singura cu post aspru şi rugăciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, la data de 14 septembrie.

Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci se cinseşte cu post pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. Astfel, Crucea a devenit un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.

Înălţarea Sfintei Cruci marchează şi doua evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Aceeaşi sărbătoare aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena: în ajunul luptei cu Maxentiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia „Prin acest semn vei învinge”. Împăratul a învins, iar mama lui, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota. Acolo au fost găsite trei cruci identice, cea pe care a fost răstignit Iisus şi cele două ale tâlharilor ucişi odată cu El. Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstingnit Iisus, patriarhul Ierusalimului Macarie a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise.

Când Macarie a aşezat lângă ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat. Vestea s-a răspândit ca fulgerul, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vadă Sfânta Cruce. În anul 335 după Christos, patriarhul a înălţat-o să fie văzută de tot poporul şi de atunci, în fiecare an la 14 septembrie, se sărbătoreşte acest eveniment.
 
 
Taguri: victimele, comunismului, comemorate, Aiud, inaltarea, sfintei, cruci, manastire, Iuliu Maniu, crime, moarte

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>