#459
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Al saselea an de aparitie pentru revista Der Unterwald din Sebes

Al saselea an de aparitie pentru revista Der Unterwald din Sebes

Revista nr. 250 | 15-08-2014 | Alexandru Mitchievici


Revista bilingvă germano-română „Der Unterwald” a obţinut o finaţare nerambursabilă de 13.770 lei din partea Primăriei Municipiului Sebeş, astfel că 2014 va fi al şaselea an în care se editează această publicaţie - un ambiţios proiect al Asociaţiei „Evelyne” din Sebeş.

În traducere liberă Der Unterwald înseamnă Ţara de sub pădure.

Unterwald este numită o regiune a Ardealului, care a constituit din motive istorice, administrative şi religios-bisericeşti şi cuprinde cele trei scaune de judecată al Orăştiei, al Sebeşului şi al Miercurii şi este o entitate bisericească pentru că aici se găsesc cele trei capitale: Orăştie, Sebeş şi Miercurea, care împreună formează Decanatul Unterwald.

Trebuie să mai ştim că germanii din Sebeş aveau o publicaţie până în anii 40 ai sec. XX: ziarul „Der Unterwald” a apărut la Sebeş din 1898 până în anii 40 ai secolului XX. După o absenţă de 50 de ani, în anul 2009, se editeză primul număr al variantei moderne a publicaţiei „Der Unterwald”.

„Der Unterwald” , este o revista bilingvă în limbile română şi germană, o revistă de cultură şi informare, care apare ca publicaţie trimestrială, începând din anul 2009.

Realizatorii acestui proiect cultural ambiţios ne declară: „proiectul acesta, revista bilingvă „Der Unterwald”, este gândit să aducă în atenţie, patrimoniul istoric şi cultural, la nivelul comunităţii locale, pentru a activa şcoala, ONG-urile, serviciile de cult, administraţia locală, cetăţenii municipiului, în vederea implicării tuturor acestor factori în conservarea, păstrarea, punerea în valoare a acestuia. În acelaşi timp se remarcă, atât consideraţia şi respectul pentru etnicii germani, recunoaşterea rolului şi rostului lor pe aceste meleaguri, cât şi marea responsabilitate pe care o avem faţă de tânăra generaţie.
În contextul actual, considerăm că, această revistă contribuie la evidenţierea faptului că, pe de o parte multiculturalitatea este o realitate în care trăim, prin care se promovează recunoaşterea pluralismului şi a varietăţii culturale, a identităţii culturale a oricăror minorităţi, iar pe de altă parte, că marii investitori străini din municipiul Sebeş sunt vorbitori de limbă germană, această limbă dovedindu-se a fi tot mai utilă pentru oportunităţile deschise pe piaţa muncii, fapt pentru care tineretul trebuie conştientizat de perspectivele ce se oferă prin cunoaşterea limbii germane”.

De la reapariţia revistei în 2009, bugetul necesar editării a fost asigurat prin autofinanţare, sponsorizări din partea Kronospan Sebeş şi Alpin 57 Lux Sebeş şi în cea mai mare parte prin finanţare nerambursabilă de la Primăria Municipiului Sebeş.


 

Taguri: sase, an, aparitie, revista, germana, Der Unterwald, Sebes, Evelyne, asociatia

Ratari

Criticisme (1)

Daniela
08-07-2018
As vrea sa public si eu poezie in revista dv.pot trimite cateva poeme?multumesc
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>