100 de ani de la nasterea lui Paul Tomita, intemeietorul golfului romanesc
Paul Tomiţă s-a născut la Pianu de Jos la 12 iunie 1914, anul în care începea Marele Război.
Cea mai mare parte a vieţii a activat la Cercul de Sporturi Băneasa Country Club - din 1930 până în 12 aprilie 1974, când s-a pensionat.
Începător în tainele golfului, Paul Tomiţă a funcţionat ca asistent al profesorului francez Jean Baptiste Lammaison (1930-1932) şi a profesorului englez J.T. Baker (1932-1937).
În toamna anului 1938 Asociaţia Profesioniştilor de Golf de la Londra îi acordă titlul de profesor de golf. Este anul în care Paul Tomiţă revine la Bucureşti - este profesor titular de golf la Country Club (până la pensionare).
Ca profesor Paul Tomiţă s-a mândrit că a avut un elev special: în copilărie, Mihai (fiul regelui Carol II) a luat ore de golf de la Paul Tomiţă.
În perioada 1968-1975 Paul Tomiţă a reprezentat România la Campionatele Mondiale de Golf.
La 5 decembrie 1968 revista Golf Illustrated din Marea Britanie avea următorul titlu: Paul Tomiţă - The most remarkable character of the World Cup (Paul Tomiţă - Cea mai remarcabilă personalitate a Cupei Mondiale).
După pensionare, 1975, Paul Tomiţă a revenit în satul natal, la Pianu de Jos, unde avea o casă.
După 1990 a încercat să refacă celebrul Club Diplomatic propunându-l ca preşedinte de onoare pe Corneliu Coposu, dar din păcate lucrurile nu au mers cu ar fi dorit profesorul.
În anul 1995, în ziua de 22 februarie, lua fiinţă la Alba Iulia Clubul de Golf „Paul Tomiţă” - era primul club de golf în România de după 1989. Clubul a cumpărat 70 ha în comuna Pianu de Jos, realizând aici cel mai mare teren de golf din România. Astăzi terenul are 18 cupe (găuri), găzduind în fiecare weekend competiţii de golf...
La crearea terenului de golf de la Pianu de Jos au pus umărul Paul Tomiţă, Dimitrie Sturza, Ioan (Jan) Bolog, Giorgio Tomasselli, Ioan Străjan, Ioan Bele, Viorel Coman, Nicolae Ursu şi alţii.
În ziua de 21 iulie 2004 Profesorul de golf s-a stins. Avea 90 de ani. Odată cu el a dispărut o lume a eleganţei, a nobleţii.
*În acest articol am folosit informaţii din cartea jurnalistului Ioan Bâscă „Profesorul de golf”, care a contribuit şi el la dezvoltarea clubului de golf de la Pianu de Jos.
FOTO: Golf Club „Paul Tomiţă”