#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Receptia lucrarilor de restaurare realizate la Poarta Princiara a Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia

Receptia lucrarilor de restaurare realizate la Poarta Princiara a Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia

Revista nr. 238 | 22-05-2014 | Alexandru Mitchievici


Miercuri, 21 mai 2014, a fost făcută recepţia lucrărilor de restaurare realizate la Poarta Princiară - poarta de sud a Catedralei Romano-Catolice Sf. Mihail din Alba Iulia.

Ceremonia a fost efectuată în prezenţa arhiepiscopului György Jakubinyi şi a deputatului László L. Simon din Parlamentul de la Budapesta, reprezentant al Fondului Naţional pentru Cultură din Ungaria (Nemzeti Kuturális Alap), instituţia care a finanţat lucrările de restaurare.

Specialiştii remarcă pe poarta sudică a catedralei episcopale, întemeiată în urmă cu 1.000 de ani, bazorelieful Majestas Domini. Bazorelieful este datat din secolul XIII, din perioada târzie a stilului romanic.

Denumirea porţii (Poarta Princiară) se datorează proximităţii Palatului Princiar. În secolele XVI-XVII reprezentanţii familiei princiare intrau în catedrală pe această poartă specială, frumos decorată.

Lucrările de restaurare au fost realizate de restauratorul maghiar György Asztalos, cu sprijinul dat de Judit Hegedűs şi Erika Samu - care s-au ocupat de curăţarea sculpturii interioare pictate şi conservarea bazoreliefului.

Lucrările s-au realizat sub îndrumarea Consiliului de Artă Sacrală al Arhiepiscopiei prin Judit Márton, inginer specialist în restaurarea monumentelor istorice.

Aşa cum se cunoaşte, în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia se află mormintele unor voievozi (principi) ai Transilvaniei: este vorba în primul rând de Iancu (Ioan) de Hunedoara (Hunyadi), fiii săi Ioan şi Ladislau, dar şi alţi conducători şi clerici ardeleni de origine maghiară.


 


Receptia lucrarilor de restaurare realizate la Poarta Princiara a Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia Receptia lucrarilor de restaurare realizate la Poarta Princiara a Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia Receptia lucrarilor de restaurare realizate la Poarta Princiara a Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia Receptia lucrarilor de restaurare realizate la Poarta Princiara a Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia Receptia lucrarilor de restaurare realizate la Poarta Princiara a Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia Receptia lucrarilor de restaurare realizate la Poarta Princiara a Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia Receptia lucrarilor de restaurare realizate la Poarta Princiara a Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia Receptia lucrarilor de restaurare realizate la Poarta Princiara a Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia
Taguri: receptia, poarta, princiara, catedrala, romano-catolica, Sf. Mihail, Alba Iulia, Ungaria, Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop, Laszlo

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>