#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Un nou premiu la Salonul International de la Geneva pentru Corneliu Birtok-Baneasa si STP Alba Iulia

Un nou premiu la Salonul International de la Geneva pentru Corneliu Birtok-Baneasa si STP Alba Iulia

Revista nr. 232 | 07-04-2014 | Alexandru Mitchievici


Românul Corneliu Birtok-Băneasă din Deva a obţinut o nouă medalie de aur precum şi premiul delegaţiei din Hong Kong la Salonul Internaţional de la Geneva.

Proiectul câştigător propus de Birtok-Băneasă a fost un dispozitiv de transfer al aerului care reduce consumul de carburant cu peste 5% la autobuze şi camioane, în condiţii de trafic.

Este a doua invenţie a inventatorului din Deva pe autobuzele STP Alba Iulia care primeşte o medalie de aur la Geneva, după filtrul supra-aspirant care a primit acest premiu în 2012.

Corneliu Birtok-Băneasă a declarat: „Juriul internaţional a apreciat aplicabilitatea invenţiei mele, în special eficienţa în cazul autobuzelor, unde viteza de deplasare este redusă şi sunt multe opriri. Dispozitivul este testat în prezent pe autobuzele companiei de transport local din Alba Iulia”.

Un calcul efectuat de inventator arăta că la o firmă de transport ale cărei maşini pot parcurge un milion de kilometri pe an, reducerea de carburant rezultată prin aplicarea invenţiei ar putea duce la scăderi semnificative ale costurilor.

„Gândiţi-vă la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri”, mai spune Birtok-Băneasă.

Dispozitivul dinamic de transfer al aerului (inventat de Birtok-Băneasă) se referă la un dispozitiv destinat transferului de aer prin efectul de captare din afara compartimentului motor, pe filtrul de aer sport şi clasic, în vederea obţinerii unei curgeri laminare, concentrate, a fluxului de aer şi scăderii temperaturii acestuia pentru o creştere a randamentului volumetric al motoarelor cu ardere internă destinate industriei auto, respectiv autobuzelor, camioanelor, maşinilor agricole şi autoturismelor.

În 2012 Corneliu Birtok-Băneasă a obţinut o altă medalie de aur la Salonul Internaţional de la Geneva: inventatorul român venea cu un filtru supra-aspirant universal destinat motoarelor de mare litraj, dezvoltat, de asemenea, în parteneriat cu STP Alba, care a implementat acest sistem pe mai multe autobuze. Filtrele sale au dus la o scădere a consumului de carburant între 8-12%.


 

Taguri: premiu, salonul, international, Geneva, Corneliu Birtok-Baneasa, STP, Alba Iulia, Deva, Turda

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>