#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Expozitie de vesminte liturgice la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Expozitie de vesminte liturgice la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Revista nr. 230 | 26-03-2014 | Alexandru Mitchievici


Joi, 27 martie 2014, ora 12.00, Sala Unirii din complexul muzeal albaiulian va găzdui vernisajul expoziţiei (Ne) sfârşita liturghie: Veşminte liturgice din colecţiile judeţului Alba.

Vor fi expuse vechi veşminte de liturghie folosite în timpul serviciului religios, momentan păstrate cu grijă în diferite colecţii din judeţul Alba. Este vorba de pluviale, dalmatice şi casule purtate de slujitorii cultului romano-catolic alături de stihare, feloane şi epitrahile folosite de slujitorii religioţi ai comunităţii româneşti ortodoxe şi greco-catolice, care vor putea fi admirate în Sala Unirii din Alba Iulia.

De notat prezenţa în expoziţie a unei dalmatice din secolul al XVIII-lea aparţinând Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia. De asemenea vor fi expuse două dintre veşmintele liturgice purtate la Alba Iulia cu ocazia Încoronării de la 15 octombrie 1922 (ambele aparținând Arhiepiscopii Ortodoxe de Alba Iulia). De asemenea, dintre obiectele expuse mai amintim inventare din secolele XVIII şi XIX ale bisericilor din judeţul Alba, care descriu patrimoniul de odăjdii, chitanţe/ adeverinţe ale croitorilor, negustorilor şi atelierelor de veşminte, reclame ale acestor ateliere, consemnări din registrele parohiale referitoare la achiziţionarea de veşminte pentru slujbă ori la întreţinerea lor şi anunţuri de presă referitoare la credincioşii care au donat bani pentru achiziţionarea acestora.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Muzeului al Unirii Alba Iulia în colaborare cu Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, Mănăstirea „Buna-Vestire” din Negraia-Pătrângeni, Muzeul de Etnografie şi Artă Religioasă din Bucerdea Vinoasă, precum şi Expoziţiile Etnografice din Cut, Cricău, Deal, Pianul de Jos, Hopârta şi Şugag.

Expoziţia poate fi văzută la Sala Unirii în perioada 27 martie-30 aprilie 2014, intrarea fiind liberă.


*Foto: Oarţa de Jos, Maramureş

Taguri: expozitie, vesminte, liturgice, muzeul, unirii, Alba Iulia, sala

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>