#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Capris Sebes moare sub ochii guvernantilor, impreuna cu mica industrie din Romania

Capris Sebes moare sub ochii guvernantilor, impreuna cu mica industrie din Romania

Revista nr. 226 | 03-03-2014 | Alexandru Mitchievici


Pare-se că industria românească moare, încet încet. Fie că vorbim despre minerit, metalurgie, textile, porţelan, armament, covoare, pielărie, autoturisme (iar lista poate continua), ramurile industriale din România pierd, una câte una, lupta cu supravieţuirea.

Lipsa unor ajustări în politica fiscală şi a unor strategii macroeconomice, sau a unei politici de protecţie a industriei naţionale, duce intreprinderile mici şi mijlocii în insolvenţă şi apoi, la faliment.

Statul se concentrează prea mult pe comerţ şi prea puţin pe producţie, prea mult pe importuri şi prea puţin pe exporturi, îi protejează mai mult pe importatori şi mai puţin pe producătorii locali. Mai nou, dăm importanţă marilor nume internaţionale. Poate că este bine să facem acest lucru, dar ce facem însă cu industria locală, cu micii producători?

În Sebeş, fosta fabrică de marochinărie „Capris” este scoasă la licitaţie! Deşi produsele finite ale acestei companii sunt de calitate şi de renume, firma a intrat în faliment, iar vânzarea ei este iminentă.

În judeţul Alba, mica industrie, industria uşoară, are o lungă tradiţie. Datoria noastră şi a guvernanţilor este să protejăm această industrie, nu să o descurajăm! Producem articole din piele, ciorapi, pălării, genţi; mai mult, există firme mici care lucrează pentru companii mari şi celebre din lume! În Alba, avem firme care produc articole pentru Jaguar, Aston Martin, Benetton, Prada, IKEA şi alte nume mari. Toţi aceşti producători trebuie încurajaţi şi protejaţi, nu îngropaţi în taxe şi datorii!

Consider că este necesar să tragem un semnal de alarmă actualilor guvernanţi, până nu va fi prea târziu pentru producătorii locali. România a arătat să este capabilă şi chiar noi, aici, la nivel judeţean, ne mândrim cu produse de calitate care se exportă pe marile pieţe internaţionale. Aşadar, putem fi competenţi, însă ne lipseşte iniţiativa şi, din păcate, piaţa de desfacere… chiar în ţara noastră! Intrăm pe pieţe scumpe, însă nu facem faţă pieţei propriei ţări! Poate că înainte de a „ne bate cu pumnii în piept” şi a ne angaja în zone economice în care nu avem tradiţie şi expertiză, ar trebui revăzute strategiile economice de viitor.


Alexandru Pereş, senator PDL de Alba


*Foto: wikimapia.ro

Taguri: Capris, Sebes, moare, sub, ochii, guvernantilor, impreuna, mica, industrie, Romania, Alexandru Peres, PDL, senator

Ratari

Criticisme (1)

Chesculescu C.
04-03-2014
Din pacate avem un mediu de afaceri neprietenos. Chiar si agentiile guvernului din teritoriu contribuie la diminuarea industriei cu controale si amnezi abuzive pentru neconcordante de forma, nu de fond. A se vedea si activitatea Garzii de Mediu Alba care se lauda cu cuantumul amenzilor date! Deci cu inveninarea mediului de afaceri. Dupa cum se vede, de la an la an vor avea tot mai putine firme de amendat, O ADEVARATA PERFORMANTA!
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>