#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Micii producatori din Apuseni s-au intalnit cu deputatul Ioan Dirzu si reprezentantii Directiei Agricole Alba

Micii producatori din Apuseni s-au intalnit cu deputatul Ioan Dirzu si reprezentantii Directiei Agricole Alba

Revista nr. 221 | 24-01-2014 | Alexandru Mitchievici


Joi, 23 ianuarie 2014, micii crescători de animale din zona Munţilor Apuseni, reprezentanţi de Federaţia Micilor Fermieri Crescători de Animale Deţinători şi Utilizatori de Pajişti (FMFCADUP), precum şi reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de taurine din Apuseni s-au întâlnit la Abrud cu conducerea Direcţiei de Agricultură Alba, Agenţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor.

La întâlnire a fost prezent şi deputatul colegiului electoral Apuseni, Ioan Dîrzu, care şi-a exprimat dsiponibilitatea de a reprezenta interesele agricultorilor din zona montană a judeţului Alba, de a le expune cererile şi problemele către autorităţile competente la nivel naţional.

Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură au prezentat ultimele modificări aduse normelor de aplicare a ordonanţei nr.34/2013 de reglementare a exploatării pajiştilor şi fâneţelor aparţinând comunităţilor locale. Modificările în normele de aplicare au fost operate la cererea Federaţiei Micilor Fermieri Crescători de Animale Deţinători şi Utilizatori de Pajişti (FMFCADUP).

Cu această ocazie s-a spus că sunt primării care nu respectă prevederile acestor normative şi nu au atribuit pajiştile asociaţiilor locale de creşterea animalelor, printre acestea numărându-se cele din Sălciua, Vadu Moţilor şi Lupşa.

Cu reprezentanţii ANSVSA s-a discutat şi problema vânzării de lapte în pieţe către micii producători care nu au analize de conformitate, avansându-se diferite soluţii - între care şi aceea a FMFCADUP de a achiziţiona aparatura necesară şi de a efectua analizele necesare pentru fermierii din zona Munţilor Apuseni.

De notat: din februarie se reia programul de minimis de dotare cu tancuri de răcire a laptelui. Producătorii din Apuseni spun însă că în zona de munte este inaplicabilă această măsură... din cauza distanţelor şi a terenului. Transportul laptelui spre aceste tancuri de răcire se face cu mari întârzieri.

Aurel Stan, preşedintele Federaţiei Micilor Fermieri Crescători de Animale Deţinători şi Utilizatori de Pajişti, a propus modificarea sau completarea ajutorului de minimis cu susţinere pentru realizare de centre de prelucrare primară a produselor din lapte, special pentru zonele montane din ţară.

O concluzie a acestei întâlniri: şi micii fermieri, îndeosebi cei din zona montană, trebuie luaţi în calcul la stabilirea politicilor de agricultură şi a direcţiilor de finanţare, având în vedere faptul că majoritatea efectivelor de animale nu se află în marile ferme, ci fermele mici şi în microferme.


 

Taguri: micii, producatori, Apuseni, intalnire, deputatul, Ioan Dirzu, reprezentantii, directia, agricola, Alba

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>