#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Problemele crescatorilor de animale din Muntii Apuseni

Problemele crescatorilor de animale din Muntii Apuseni

Revista nr. 219 | 07-01-2014 | Alexandru Mitchievici


În data de 4 ianuarie 2013 la Vidra de Sus, în Munţii Apuseni, a avut loc o noua întâlnire între reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de animale din zona Munţilor Apuseni, prin Federaţia Micilor Fermieri Crescători de Animale Deţinători şi Utilizatori de Pajişti (FMFCADUP), prin preşedintele Aurel Stan şi factori de decizie din Ministerul Agriculturii.

Întâlnirea avut caracter de work-shop, fiind dezbătute problemele ivite în implementarea proiectelor cu finanţare europeana, precum şi propunerile de modificări legislative referitoare la agricultură.

La cererea lui Aurel Stan a fost discutat modul de funcţionare al agenţiilor regionale ale APIA şi APDRP din judeţul Alba care în opinia reprezentanţilor fermierilor prezintă deficienţe atât la nivelul comportamental al funcţionarilor faţă de agricultori, cât şi la nivelul competenţelor şi cunoştinţelor profesionale ale acestora, care îi fac unoeri să interpreteze normativele şi procedurilor într-o manieră... personală.

Preşedintele FMFCADUP, Aurel Stan, a exprimat necesitatea reluării consultării reprezentanţilor fermierilor de către iniţiatorii din Ministerul Agriculturii a măsurilor reglementatorii. În opinia acestuia, în acest moment, interesele micilor fermieri crescători de animale nu sunt reprezentate la nivel naţional de nimeni - fapt ce duce la luarea de măsuri şi propuneri de ajutoare financiare pe care nu le poate accesa nimeni.

Afirmaţia a fost ilustrată prin recenta măsura de ajutor de minimis pentru achiziţia de tancuri de răcire a laptelui care conţine nişte condiţii imposibil de respectat, constituindu-se în timpul derulării în adevărate capcane pentru cei care reuşesc să le obţina.

Aurel Stan a mai afirmat că intereselor marilor fermieri nu sunt întotdeauna aceleaşi cu cele ale micilor fermieri atât în sectorul vegetal cât şi al creşterii de animale, cei mari cu forţa financiară, reuşind de mai multă vreme să-şi impună interesele în faţa celor mici, atât la nivelul ministerului agriculturii, cât şi la nivel legislativ.


Vânzarea produselor tradiţionale

Au fost luat în discuţie şi noile reglementari privind produsele tradiţionale care pentru micii fermieri vor fi un debuşeu important în anii viitori.

Cei prezenţi au afirmat că există un cadru restrictiv de reglementare la nivel sanitar-veterinar, ceea ce face imposibil pentru adevaraţii producători tradiţionali, cei cu ferme mici, să intre pe piaţa produselor tradiţionale. Pentru ajutorarea micilor producători s-au cerut derogări de la reglementari pentru cantităţi mici de produse şi doar pentru unele tipuri de produse.


Vânzarea laptelui de către micii producători

De asemenea, a fost atinsă problema interdicţiei de vânzare a laptelui fără certificat de conformitate în pieţe de către micii producători. Pe această cale FMFCADUP a anunţat că va solicita Ministerului Agriculturii găsirea unei soluţii prin derogări pentru anumite cantităţi şi pentru o perioadă de timp. Motivul este imposibilitatea ţăranilor de a obţine certificate de conformitate pentru cei câţiva litri pe care îi pot vinde în pieţe - deoarece preţul unei analize este mai mare decât valoarea laptelui dacă se vând câţiva litri de fiecare producător individual.


Finanţarea prin APDRP

La eveniment a fost prezent şi Nicolae Popa - directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - care a prezentat ultimele evoluţii din Planul de Dezvoltare Rurală 2014-2020, direcţiile în care acesta se va îndrepta, măsurile de finanţare disponibile în prima jumătate a anului. Astfel este posibil ca în luna aprilie să fie deschise sesiuni de cereri de proiecte pe masurile M 121 şi M 122.

La întâlnire au mai fost prezenţi senatorul Teodor Atanasiu, de asemenea furnizori de echipamente pentru industria alimentară şi consultanţi de proiecte cu finanţare europeană în domeniul agriculturii.

Aceasta întâlnire face parte dintr-o serie ce întâlniri avute în zona Mun?ilor Apuseni de către micii fermieri din zona montană (direct, personal, şi prin reprezentanţii acestora din asociaţiile crescătorilor de animale) şi Federaţia Micilor Fermieri Crescatori de Animale Deţinatori şi Utilizatori de Pajişti prin preşedintele Aurel Stan şi Nicolae Popa, directorul APDRP.

În cadrul întâlnirii de la Vidra der Sus s-a discutat şi situaţia miilor de dosare penale deschise de APIA împotriva agricultorilor care au dat declaraţii inexacte (false) privind datoriile la bugetele de stat necesare în cadrul proiectelor cu finanţare nerambursabilă la măsura M 141.


 


Problemele crescatorilor de animale din Muntii Apuseni Problemele crescatorilor de animale din Muntii Apuseni Problemele crescatorilor de animale din Muntii Apuseni
Taguri: problemele, crescatorilor, animale, muntii, Apuseni, Aurel Stan, Nicolae Popa, Teodor Atanasiu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>