#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Speologii de la AS Sfinx Garda au sarbatorit Noul An in Pestera cu Cristale

Speologii de la AS Sfinx Garda au sarbatorit Noul An in Pestera cu Cristale

Revista nr. 218 | 05-01-2014 | Alexandru Mitchievici


Trecerea în Noul An a fost marcată de membrii Asociaţiei Speologice Sfinx în mod tradiţional, adică într-o peşteră din Munţii Apuseni.

15 speologi au sărbătorit trecerea în anul 2014 în partea turistică a Pesterii cu Cristale, din comuna Roşia, judeţul Bihor. Peştera este situată în Situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, fiind administrată în parteneriat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Trecerea în Noul An s-a făcut conform tradiţiei, printr-o „festivitate morală şi sacră”, fară lucrurile care ţin de un „chef”: au fost doar pahare de şampanie ciocnite şi îmbraţişări.

La eveniment au participat speologi din Roşia, Gârda, Bucureşti, Turda, Braşov, Suceava, Iaşi.

„În 2014 ne dorim să avem cât mai mulţi vizitatori, în primul rând pentru că a fost vizitată din prima secundă a anului, de către un grup de speologi care a vrut să facă neaparat revelionul în peşteră”, a declarat Petrichia Florian, unul din ghizii peşterii.

Peştera cu Cristale a fost descoperită prin înaintarea frontului din Mina Farcu în anul 1987. Peşterea a fost amenajată şi deschisă turismului la sfârşitul anului 2012. Peştera este unică în Europa prin faptul că turiştii pot vedea şi admira frumoasele cristalizări excentrice de calcit, iar în lume mai exită o singură peşteră similară în Africa de Sud - se arată într-un comunicat al AS Sfinx Gârda: „Cristalele de calcit care sunt perfect transparente, sunt denumite excentrice deoarece cresc şi se dezvoltă pe toate direcţiile, sfidând gravitaţia care guvernează creşterea celorlalte formaţiuni de peşteră (stalacite, stalagmite, coloane) care cresc fie de sus în jos, fie de jos în sus”.

„Acest mod inedit de sărbătorire a revelionului în peşteri este organizat de membrii Asociaţiei Speologice Sfinx din Gârda de peste 20 de ani, şi ne-a fost insuflat de dl profesor dr. Iosif Viehmann de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, cercetător pensionat la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” Cluj (primul institut de speologie din lume, fondat în 1920 de Emil Racoviţă – părintele biospeologiei), care are în prezent venerabila vârstă de 88 de ani, şi care împreună cu studenţii domniei sale pentru o perioadă de peste 30 de ani a întâmpinat venirea noilor ani în peşteri”, precizat preşedintele4 A.S.Sfinx Gârda, dr. Christian Ciubotărescu.
 

 


Speologii de la AS Sfinx Garda au sarbatorit Noul An in Pestera cu Cristale Speologii de la AS Sfinx Garda au sarbatorit Noul An in Pestera cu Cristale Speologii de la AS Sfinx Garda au sarbatorit Noul An in Pestera cu Cristale
Taguri: speologii, AS Sfinx, Garda, au sarbatorit, noul, an, pestera, cristale, Christian Ciubotarescu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>