#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Liberalii protesteaza fata de gafa istorica de pe clopotul din Cetatea Alba Iulia

Liberalii protesteaza fata de gafa istorica de pe clopotul din Cetatea Alba Iulia

Revista nr. 215 | 07-12-2013 | Alexandru Mitchievici


PNL Alba Iulia a luat act de faptul că, din motive încă neelucidate, pe clopotul din bronz din Cetatea Alba Carolina, care simbolizează Marea Unire de la 1918, s-a redactat o inscripţie greşită, care denaturează istoria naţională şi riscă să pună într-o lumină negativă momentul istoric de la 1 decembrie 1918. Pe clopot se vrea a fi citată rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, însă citarea este inexactă.

Astfel, dacă în documentul original se arată că „Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor...”, pe monumentul amplasat în piaţa din faţa Universităţii „1 Decembrie 1918” (monument dezvelit de primarul Mircea Hava în 30 noiembrie a.c.), apare „Ţara Românească” în loc de „Ţara Ungurească”, aşa cum este în textul oficial.

Acest fapt a fost sesizat deja de mai mulţi cetăţeni şi de către mass-media locală şi fie că este vorba de o greşeală a persoanei care a realizat monumentul, fie că este vorba de lipsa de informaţii privind textul Rezoluţiei Marii Uniri, PNL Alba Iulia cere firmei Grup Corint, care a realizat proiectul de renovare a zonei istorice, sau Primăriei Alba Iulia, ca beneficiar al lucrărilor, ca situaţia să fie de urgenţă remediată.

Ca partid naţional, PNL consideră că nu este normal ca, tocmai la Alba Iulia, textul rezoluţiei Marii Adunări Naţionale de la 1 decembrie 1918 să fie denaturant şi, mai mult, într-un spaţiu public.


Biroul de presă al PNL Alba Iulia


 

Taguri: liberalii, protesteaza, fata, gafa, clopotul, cetatea, Alba Iulia, PNL

Ratari

Criticisme (3)

cel ungurean
09-12-2013
li s-a parut ca suna cam prost Tara Ungureasca(au invatat de Esca si Cristoiu la istorie)
Raspunde
Vasile Gold
09-12-2013
Nu-i nimic. O sa invete de Sabau si Hava, cei doi monstri sacri care au redata Cetatea Alba Iulia ... austriecilor.
Raspunde
ALEXANDRU GIDALI
09-12-2013
DESPRE ACTUL UNIRII DIN 1 DECEMBRIE 1918 S-AU SPUS LUCRURI DIFERITE,FUNCTIE DE REGIMUL CE ERA LA CONDUCEREA ROMANIEI,SCHIMBIND NU NUMAI FORMA DAR SI CONTINUTUL EVENIMENTULUI.E TIMPUL CA ISTORIA SA FIE CITITA CORECT ,CU INTERPRETAREA INITIALA A CELOR CE AU DORIT SI AU INFAPTUIT UNIREA CU TOATE DEZIDERATELE EI.A VENIT VREMEA SA NU NE MAI FIE FRICA DE ISTORIE...
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>