#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Eroul Ion Arion omagiat de locuitorii din Teius

Eroul Ion Arion omagiat de locuitorii din Teius

Revista nr. 213 | 01-12-2013 | Alexandru Mitchievici


Pentru locuitorii oraşului Teiuş ziua de 30 noimbrie, pe lângă ziua Sfântului Andrei, înseamnă şi cinstirea eroului Ion Arion, tânărul de 24 de ani ucis în gara din Teiuş în ajunul Marii Uniri din 1918.

În 30 noiembrie 1918, în timp ce mergea cu alţi români la Alba Iulia pentru a participa la Marea Unire, trenul în care se afla Ion Arion a fost atacat cu focuri de armă de garda naţională maghiară din gara Teiuş.

În acest incident violent, Ion Arion din Agriş (judeţul Cluj) a murit, iar alţi români au fost răniţi.

La evenimentul comemorativ din gara Teiuş au fost prezenţi primarul oraşului Teiuş - inginer Mirel Hălălai, directorul Liceului Teoretic Teiuş - prof. Octavian Rusu, directorul adjunct - Lacrima Ungur, consilieri locali, preoţi din localitate, cadre didactice, elevi, personalităţi din localitate.

După slujbă comemorativă, oficiată de preoţii din Teiuş, a avut loc o prezentare a importanţei zilei de 30 noiembrie, precum şi a eroului Ion Arion. Prezentarea a fost făcută de profesoara de istorie, Nicoleta Cîmpean.

Au urmat două momente artistice susţinute de eleve ale liceului, Alexandra Trif şi Alexandra Negru, iar la final o depunere de coroane.

La final toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o felie de cozonac şi un pahar cu suc, oferite de Primăria Teiuş.
 

 


Eroul Ion Arion omagiat de locuitorii din Teius Eroul Ion Arion omagiat de locuitorii din Teius Eroul Ion Arion omagiat de locuitorii din Teius
Taguri: eroul, Ion Arion, omagiat, locuitorii, orasul, Teius, marea, Unire, Alba Iulia, Agris, 1918

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>