#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
In prezenta Principelui Radu, Liceul de Arte din Alba Iulia a primit oficial numele Reginei Maria

In prezenta Principelui Radu, Liceul de Arte din Alba Iulia a primit oficial numele Reginei Maria

Revista nr. 207 | 15-10-2013 | Alexandru Mitchievici


15 octombrie 2013. Ziua Încoronării regilor Ferdinand şi Maria a fost marcată la Alba Iulia prin prezenţa Principelui Radu, soţul principesei moştenitoare.

Principele Radu a participat la festivitatea prin care Liceul de Muzică şi Arte Plastice a primit numele Regina Maria.

Alături de elevi şi profesori au fost prezente numeroase oficialităţi: preşedintele CJ Alba - Ion Dumitrel, vicepreşedinţii CJ Alba, Florin Roman şi Alin Cucui, Mircea Hava - primarul municipiului Alba Iulia, ÎPS Irineu - arhiepiscop de Alba Iuliei, dar şi numeroşi membri ai ANRM Alba.

Principele Radu a fost întâmpinat la liceul albaiulian cu pâine şi sare. Festivitatea a început cu intonarea Imnului Naţional al României şi Imnul Casei Regale - intonate de un grup de elevi ai liceului.

A urmat înmânarea acceptului Casei Regale pentru ca liceul albaiulian să poarte numele reginei Maria: acceptul a fost înmânat de principele Radu directorului liceului, prof. Grig Udrea.

În faţa asistenţei Principele Radu a declarat: „Sărbătorim încoronarea suveranilor României Mari şi dacă s-ar fi putut întâmpla imposibilul, adica faptul ca Regina Maria să fie astăzi printre noi nu şi-ar fi putut găsi un loc mai bun pentru a boteza cu numele sau o alta instituţie, decât aceea a unei şcoli care îi învaţă pe elevii români artele. Nu a existat nici una din cele şapte arte, nici măcar cea mai tânară, a şaptea, care să fi scăpat atenţiei şi afecţiunii Reginei României. Dar mai presus de toate regina a fost mamă a şase copii şi acest lucru a învaţat-o ce înseamnă să preţuieşti şcoala, să preţuieşti acei ani în care copiii, precum o pagină albă încep să scrie în sufletul şi mintea lor pagini care îi ajută mai târziu să izbândească în clipe grele ale vieţi.

Aţi fost foarte inspiraţi şi patrioţi şi întru anume fel vizionari să vă legaţi numele de una dintre cele mai durabile personalităţi din istoria noastră.

În acest an datorită împlinirii a trei sferturi de secol de la moartea reginei, Majestatea Sa Regele ne-a cerut - principesei moştenitoare şi mie - să facem trei drumuri simbolice pentru memoria Reginei Maria. Aşa că ne-am dus la Balcic, acolo unde regina a dorit să-i odihnească inima, ne-am dus la Chişinău, acolo unde regina a mers imediat după Alba Iulia, şi am venit la Alba Iulia, locul încoronării, pentru ca aceste trei locuri în afară de identitatea românească pe care le posedă (deşi ironia sorţii face a acum să se afle în trei ţări diferite) sunt legate de coroană şi de biserica noastra stramoşească. Vreau să mulţumesc domnului primar şi domnului preşedinte al Consiliului Judeţean pentru că ei sunt gazdele mele în Alba Iulia şi pentru că ei au pus de acum încolo pentru un deceniu piatra de temelie a aniversărilor regale din fiecare an pe 15 octombrie. Fie ca acest deceniu să nu fie unul a uitării, ci să fie o sarbătoarea a aducerii aminte, să nu fie una formal, ci una a construcţiei şi a durării”.

La final, principele Radu a înmânat profesorilor liceului insigne cu coroana regală, insigne care vor fi un simbol al apartenenţei la Liceului de Arte Regina Maria.

*Regina Maria s-a încoronat alături de soţul său, Regele Ferdinand, la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922. Sub cei doi regi în anul 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a românilor.

 


In prezenta Principelui Radu, Liceul de Arte din Alba Iulia a primit oficial numele Reginei Maria In prezenta Principelui Radu, Liceul de Arte din Alba Iulia a primit oficial numele Reginei Maria In prezenta Principelui Radu, Liceul de Arte din Alba Iulia a primit oficial numele Reginei Maria
Taguri: prezenta, principele, Radu, liceul, arte, Alba Iulia, a primit, oficial, numele, regina, Maria

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>