#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Trupa luptatorilor daci de la Alba Iulia va fi prezentata oficial

Trupa luptatorilor daci de la Alba Iulia va fi prezentata oficial

Revista nr. 205 | 01-10-2013 | Alexandru Mitchievici


Tot mai multe personaje istorice se strâng la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în urma proiectelor propuse la AFCN.

Proiectul „Ţinutele Istoriei III. Războinicii daci” a fost declarat câştigător la sesiunea din martie 2013, iar acum se văd roadele. Astfel s-a constituit grupul Lupii de Fier ai Apoulonului.

Vineri, 4 octombrie 2013, noua trupă de daci va fi prezentată oficial publicului albaiulian. Dacii vor completa astfel proiectul început prin constituirea Trupei romane Legiunea a XIII Gemina APVLVM (care s-a constituit tot în urma unui proiect câştigat şi finanţat de AFCN).

Ca şi legionarii romani, trupa dacilor este compusă din voluntari. Cele două trupe sunt complementare, participând împreună la evenimente cu scene de reenactment (punere în scenă a unor lupte sau demonstraţii cu luptători).

De curând dacii şi romanii de la Alba Iulia au participat la un mare eveniment în Bulgaria, acum pregătindu-se să meargă în Republica Moldova la Zilele Municipiului Chişinău (13-14 octombrie).

Trupa războinicilor daci este formată din următorii membri: o căpetenie, marele preot, un purtător al stindardului, arcaşi, luptători cu suliţa şi scutul, luptători cu falx-ul, în varianta pentru o mână (sica) sau două mâni, în total 16 războinici.

Dada Mamusa (sau Cătălin Borangic) a realizat o parte din armele dacilor: înspăimântătoarele falx-uri dacice care i-au impresionat prin randament pe soldaţii romani.

Totul este veridic în acest proiect: vestimentaţia, echipament, podoabe, armament etc.

Echipa de de redactare şi implementare a proiectului Ţinutele Istoriei III este formată din: George Bounegru - coordonator de proiect, Ilie lascu, Tudor Roşu, Radu Ota, Anca Timofan, Liviu Zgârciu.


 

Taguri: trupa, luptatori, daci, Alba Iulia, prezentata, oficial, Dada Mamusa, falx, sica

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>