#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Deshumarea fostului episcop greco-catolic Atanasie Anghel

Deshumarea fostului episcop greco-catolic Atanasie Anghel

Revista nr. 204 | 30-09-2013 | Alexandru Mitchievici


Miercuri, 2 octombrie 2013, va avea loc deshumarea pe cale arheologică a osemintelor fostului episcop greco-catolic de Alba Iulia, Atanasie Anghel. Operaţiunea este organizată de Biserica Română Unită cu Roma, Mitropolia Greco-Catolică din Blaj în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Atanasie Anghel s-a născut în satul Bobâlna din judeţul Hunedoara unde tatăl sau, Ioan Popa, era preot. Familia sa facea parte din categoria micii nobilimi ardelene, părintele său fiind nobil de Ciugud. A fost hirotonit preot în vremea păstoriei lui Varlaam, care a fost mitropolit al românilor din Ardeal între anii 1685 şi 1692. La intrarea în cinul călugăresc a primit numele de Atanasie. Nu se cunoaşte anul naşterii sale, însă pe baza unor informaţii documentare cu privire la data sfinţirii sale ca preot, se poate presupune că în anul 1697 Atanasie ar fi fost deja în vârstă de vreo 30 de ani - se arată într-un comunicat al echipei care va face deshumarea.

Atanasie Anghel a fost ales mitropolit al românilor din Transilvania în toamna anului 1697, dupa moartea mitropolitului Teofil Seremi, care a ocupat scaunul vlădicesc de la Alba Iulia în perioada 1692-1697. În 22 ianuarie 1698 Atanasie este sfinţit la Bucureşti de catre mitropolitul Ţării Româneşti, Teodosie, în prezenţa patriarhului Dositei al Ierusalimului. Atanasie Anghel a fost ierarhul care a desăvârşit unirea religioasă a unei mari părţi a românilor din Transilvania cu Biserica Romei, proces care a început sub predecesorul sau, Teofil Seremi. Ca urmare a acestui fapt, Atanasie Anghel este considerat ca fiind cel care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma sau a Bisericii Greco-Catolice, el fiind introdus oficial în funcţia de episcop unit printr-o ceremonie desfăşurata la Alba Iulia în ziua de 25 iunie 1701.

Încă de la înfiinţare, Bisaerica Greco-Catolică a fost un factor important în dezvoltarea culturii şi educaţiei române moderne, fiind considerată una dintre cele doua biserici naţionale româneşti; asta până în 1948 când Biserica Greco-Catolică a fost desfiinţată, bunurile sale fiind luate de Biserica Ortodoxă Română în complicitate cu regimul de atunci.

Atanasie Anghel a murit de boală la 19 august 1713 în resedinţa episcopală din Alba Iulia, fiind înmormântat după tipicul prescris pentru arhierei în Biserica Orientală. Se cunoaşte faptul că trupul său a fost înhumat în una dintre cele două biserici care existau atunci la sediul fostei Mitropolii Ortodoxe din Alba Iulia, devenită între timp Episcopie Greco-Catolică. Fostul complex edilitar mitropolitan a fost demolat cândva în intervalul de timp cuprins între aprilie 1714 şi octombrie 1715, odata cu majoritatea cladirilor oraşului care se aflau în afara zidurilor vechii cetăţi medievale. Autorităţile au justificat demolările prin NECESITATEA spaţiului pentru fortificaţia bastionară - construită de habsburgi în perioada 1715-1738. Drept despagubire pentru edificiile pierdute, Episcopia Greco-Catolica a primit în compensaţie un teren în cartierul Maieri şi o sumă de bani pentru a se construi o nouă biserică. Lucrarile la acest lăcaş de cult au fost începute în vara lui 1714 şi au fost terminate în cursul anului urmator. Atunci au fost transferate şi rămăşiţele pământeşti ale raposatului episcop Atanasie Anghel, care au fost reînhumate în apropierea noii biserici româneşti ridicate în Maierii Bălgradului.

Conform arheologilor, investigaţiile vor avea loc în curtea bisericii Sfânta Treime care deserveste parohia Maieri II din Alba Iulia, situată pe str. Iaşilor la nr. 69. Acestea vor fi realizate de o echipă specializata de arheologi coordonată de Gheorghe Petrov - arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Din echipă vor mai face parte Gabriel Rustoiu - directorul general al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Paul Scrobotă - directorul Muzeului de Istorie din Aiud şi Horaţiu Groza de la Muzeul de Istorie din Turda.

Dacă vor fi identificate, rămăşiţele episcopului greco-catolic Atanasie Anghel vor fi duse la Blaj, pentru a fi puse alături de alţi foşti conducători ai Bisericii Unite. La Alba Iulia mormântul episcopului este singur, uitat de oameni, în curtea unei biserici ortodoxe, cândva greco-catolică.
 

Taguri: deshumarea, fostul, episcop, greco-catolic, Atanasie Anghel, Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>