#447
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Partiile lui Silviu Prigoana de la Garda de Sus isi asteapta inca un an inaugurarea

Partiile lui Silviu Prigoana de la Garda de Sus isi asteapta inca un an inaugurarea

Revista nr. 17 | 03-02-2010 | Alexandru Mitchievici

*Proiectul a fost realizat şi finanţat parţial, iar acum se speră că inaugurarea domeniului schiabil se va face cel mai devreme în decembrie 2010...
Investiţia aparţine controversatului deputat PD-L şi om de afaceri Silviu Prigoană. Proiectul este realizat pare-se în parteneriat cu Consiliul Local Gârda de Sus şi cu sprijinul unei firme din Austria. Noul domeniu schiabil se află la aproximativ 90 km de Alba Iulia şi la circa 12 km de pârtiile de la Arieşeni. Când proiectul va fi gata, la dispoziţia doritorilor vor fi 3 pârtii care vor beneficia şi de un sistem de zăpadă artificială şi nocturnă.
Pârtiile de aici se află chiar lângă celebrul complex turistic „Mama Uţa“, dar multe alte cabane (Dig's etc) se află la dispoziţia practicanţilor sporturilor de iarnă care vor să înnopteze la Gârda.  
Proiectul prevede trei pârtii: una de 1.100 m; a doua de 1.600 m; o alta de 2.000 m. Un telescaun va face posibil accesul la cele trei pârtii.
Dincolo de frumuseţea zonei, dezavantajele acestui proiect constau în altitudinea destul de scăzută pentru durabilitatea zăpezii - circa 735 m. Ca o comparaţie, pârtiile de la Arieşeni-Vârtop sunt la circa 1.000 m altitudine, dar nici aici zăpada nu mai este suficientă ca în alţi ani: la sfârşitul lui ianuarie 2010 am fost prezenţi la Arieşeni şi am văzut cum pârtiile de aici au fost luate cu asalt de schiori şi snowboarderi, dar toată lumea s-a plâns de puţina zăpadă căzută.
Un schi-bus va asigura transportul turiştilor pe impresionanta vale a Arieşului, pe ruta Albac, Scărişoara, Gârda de Sus, Arieşeni-Vârtop. Busul ecologic a fost deja achiziţionat şi aşteaptă (deocamdată nefolosit, sigilat) în Gârda de Sus în curte la „Mama Uţa“.
Inaugurarea trebuia făcută în decembrie 2009, dar acest lucru nu s-a întâmplat - o întârziere pusă pe seama crizei economice. Localnicii însă speră ca noile pârtii vor fi date în folosinţă la începutul sezonului de iarnă 2010/ 2011.
Începută în urmă cu 3 ani, investiţia îşi aşteaptă încă finalizarea: pădurea a fost  defrişată, stâlpii de telescaun au fost aşezaţi până sus, dar mai trebuie curăţat terenul şi finalizată instalaţia telescaunului. Investiţia ar costa circa 1,5 milioane euro, spun localnicii, dar finalizarea ei rămâne încă sub semnul întrebării. Pârtiile de la Gârda de Sus vor fi viabile (atractive) doar dacă vor fi prevăzute cu maşini de zăpadă artificială. Altfel, proiectul pare sortit eşecului!


Partiile lui Silviu Prigoana de la Garda de Sus isi asteapta inca un an inaugurarea Partiile lui Silviu Prigoana de la Garda de Sus isi asteapta inca un an inaugurarea Partiile lui Silviu Prigoana de la Garda de Sus isi asteapta inca un an inaugurarea
Taguri:partiile, lui, Silviu Prigoana, Garda de Sus, judetul Alba, isi asteapta, inaugurarea, inca, un an, 2010, Arieseni, Vartop

Ratari

Criticisme (3)

zamfir
04-02-2010
celebrul complex turistic „Mama Uţa“, Nu prea inteleg ce inseamna "complex turistic" cu rusine trebuie sa recunosc ca nu am stiut ca avem in judetul Alba vreun coplex turistic Daca stie cineva de asa ceva poate baga o informatie pe net sa aflam si noi astia mai nestiutori Sau poate autorul articolului defineste mai exact ce inseamna in conceptia domniei sale se intelege prin termenul de "compex turistic" In ceea ce priveste lucrarea de la Garda nu are nici o legatura cu criza economica ci pur si simplu divergente intre investitor si cei din zona Consiliu Local, localnici
Raspunde
Orasanu'
05-02-2010
Intradevar... nu e chiar un "complex turistic" clasic. Dar e ceva acolo... Un loc fain de cazare cu parcare, vara e camping. Langa se afla o sala de sport. si in curand va fi o partie pentru schiori, snowboarderi si saniisti. E un "complex turistic" sau sportiv in miniatura, unde te poti relaxa si mai poti face sport ceva.
Raspunde
camelia
06-02-2010
Nu stiu daca m-as putea relaxa in mai sus pomenitul "complex turistic", care se afla langa sosea. Iar sa merg la munte ca sa joc tenis, handbal sau mai stiu eu ce intr-o sala de sport, mi se pare putin fortat. Cat despre mai sus mentionata partie, rog iubitorii sporturilor de iarna care cunosc zona, sa ne spuna aici, in scris, cam unde se opresc cei care coboara partia respectiva pe schiuri, snowboard etc...parerea mea e ca in vale...sau???
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>