#456
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Arheologul albaiulian Horia Ciugudean ia parte la un important proiect european care cerceteaza Epoca Bronzului

Arheologul albaiulian Horia Ciugudean ia parte la un important proiect european care cerceteaza Epoca Bronzului

Revista nr. 428 | 06-02-2010 | Alexandru Mitchievici
 
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia participă la proiectul arheologic „Forging identities” (Făurirea identităţilor). Iniţiativa aparţine Universităţii din Aarhus, Danemarca, şi se derulează pe perioada 2009-2012...
 
Proiectul are loc sub egida Comisiei Europene, se numeşte „Forging identities” (Făurirea identităţilor - Mobilitatea culturilor în Epoca Bronzului din Europa) şi a pornit din iniţiativa Universităţii Aarhus din Danemarca. Au fost selecţionate pentru acest proiect 13 universităţi europene şi 5 muzee, printre care şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
 
Proiectul urmăreşte pregătirea unor doctoranzi din mai multe ţări europene în domenii de vârf ale arheologiei şi a unor discipline conexe în cadrul a trei şantiere-şcoală.
 
Începând din vara anului 2010 se va desfăşura şcoala de vară de la Teleac, în cadrul căreia va avea loc pentru prima dată prospectarea prin metode geomagnetice a aşezării de la Teleac, precum şi efectuarea de fotografii aeriene a întregii zone pentru depistarea unor structuri arheologice imposibil de detectat prin metodele arheologiei clasice. Şcoala de vară de la Teleac este organizată de Muzeul Naţional al Unirii în colaborare cu Institutul Arheologic German din Berlin.
 
Se speră în primul rând să fie identificată necropola acestei aşezări, care a fost căutată fără succes aproape un deceniu înainte de anul 1990; de asemenea, se doreşte identificarea zonei de locuire, bănuită a exista în afara fortificaţiei.
 
Tot în acest an vor fi organizate o serie de cursuri teoretice şi practice în cadrul muzeului şi laboratorului de restaurare; în plus, vor fi organizate vizite de documentare la câteva situri arheologice şi muzee reprezentative din România.
 
Coordonatorul şi responsabilul din partea muzeului albaiulian pentru derularea activităţilor de la Teleac este arheologul Horia Ciugudean.
 
Proiectul prevede, de asemenea, organizarea unei mari expoziţii internaţionale care va reuni cele mai valoroase obiecte aparţinând civilizaţiei Epocii Bronzului în Europa. Expoziţia va fi vernisată în anul 2012 în Danemarca, la Moesgaard Museum din Aarhus, urmând să fie itinerată şi în alte localităţi şi capitale europene.
 
De puţin timp la Berlin a avut loc o reuniune a principalilor responsabili ai proiectului european, în care s-au luat o serie de decizii privind derularea Şcolii de Vară de la Teleac - prima ediţie este în 2010, după care în următorii 2 ani vor mai urma două ediţii.
 
 

Arheologul albaiulian Horia Ciugudean ia parte la un important proiect european care cerceteaza Epoca Bronzului Arheologul albaiulian Horia Ciugudean ia parte la un important proiect european care cerceteaza Epoca Bronzului
Taguri: arheolog, albaiulian, Horia Ciugudean, important, european, cerceteaza, Epoca Bronzului, Muzeul Unirii, scoala de vara

Ratari

Criticisme (1)

Ioan
19-05-2013
cel putin tag-urile nu sunt corecte aici. Trebuia pusa si Securitatea. Relatia Ciugudeanului cu secu este cunoscuta. A fost publicat inclusiv salariul pe net. Dar totul a disparut, semn ca este bine protejat, si inca este in activitate. A fost si este platit pentru ca este eficient. Competent, cum ii place lui sa spuna ca este! Ma intreb cum se simt colegii sai, mai tineri, in muzeu cu asa turnator eficient?
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>