#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Eveniment cultural romanesc marca Inter-Art Aiud la New York

Eveniment cultural romanesc marca Inter-Art Aiud la New York

Revista nr. 203 | 19-09-2013 | Alexandru Mitchievici


Institutul Cultural Român de la New York a găzduit două evenimente de artă românească... din Aiud.

Evenimentul cultural de la New York a fost prezentat de scriitoarea Doina Uricariu, directorul Institutului Cultural Român din cel mai important oraş al Americii.

În galeria Institutului a fost prezentata creaţia recentă aartistului plastic aiudean Ştefan Balog: expoziţia de artă plastică „Alte realităţi” (Other Realities), artă grafică: „Abstract dreams”, respectiv sculptură: „Three-dimensional surrealism”.

În sala Auditorium a ICR-ului a avut loc un recital de poezie în limba franceză şi română, poeziile provenind din volumul poetului Ioan Hădărig „Poemul tăcerii” (Poeme du silence), versiunea în limba franceză fiind realizată de Marcela Hădărig.

Organizatorii dublului eveniment ne spun că alegerea limbii franceze pentru acest recital nu a fost deloc întâmplătoare, fiind un omagiu adus americanilor născuţi în Comunitatea Europeană, ce trăiesc la New York şi tuturor institutelor de la New York ce fac parte din marea familie EUNIC. Cu acest prilej, au fost invitate toate aceste institute culturale pentru a se întâlni cu reprezentanţii Fundaţiei Inter-Art Aiud.

Dublul eveniment cultural a fost completat de prezentarea unui catalog care prezintă condiţia unor creatori profund legaţi de rădăcinile culturale, care prin arta lor a dorit să faciliteze un acces al publicului din toată lumea la frumuseţea locurilor şi a oamenilor din România. Catalogul de mail-art pune în valoare, totodată, patrimoniul natural,arhitectural şi cultural al oraşului Aiud şi al judeţului Alba, prin descrierea vechilor cetăţi de la Alba Iulia, Sebeş, Câlnic, Râmetea, a mănăstirilor de la Râmet şi Sub Piatră, a Munţilor şi peisajelor din lanţul Şureanu şi din Munţii Apuseni, a peşterilor Scărişoara şi Poarta lui Ionele.

Recitalul de poezie susţinut de poetul Ioan Hădărig (versiunea în limba franceză de Marcela Hădărig)  a avut ca fundal o ilustraţie muzicală ce face parte din CD-ul Almost Dream” care însoţeşte volumul bilingv „Poemul tăcerii/ Poeme du silence”. Acest CD cuprinde muzică folk compusă de aiudeanul Marius Moga pe versurile lui Ioan Hădărig, membru al Uniunii Scriitorilor din România,  Filiala Alba-Hunedoara.

De notat că expoziţia artistului Ştefan Balog va fi găzduită de Galeria de artă a ICR New York vreme de patru săptămâni.

Evenimentul de la ICR New York a fost un nou prilej pentru prezentarea activităţilor derulate de Fundaţia Inter-Art din Aiud.


 


Eveniment cultural romanesc marca Inter-Art Aiud la New York Eveniment cultural romanesc marca Inter-Art Aiud la New York Eveniment cultural romanesc marca Inter-Art Aiud la New York
Taguri: eveniment, cultural, romanesc, marca, Inter-Art, Aiud, New York, ICR, Doina Uricariu, Stefan Balog, Ioan Hadarig

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>