#459
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Universitatea din Michigan si muzeul albaiulian fac cercetari in siturile arheologice din judetul Alba

Universitatea din Michigan si muzeul albaiulian fac cercetari in siturile arheologice din judetul Alba

Revista nr. 200 | 28-08-2013 | Alexandru Mitchievici


Un proiect realizat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Antropologie al Universităţii Michigan din America îşi propune cercetări în siturile de Epoca Bronzului din judeţul Alba. Echipa are 5 membri, din partea românilor coordonator este Horia Ciugudean, iar din partea americanilor este Colin P. Quinn.

Proiectul are două etape: 1.Evaluarea siturilor arheologice din Epoca Bronzului (în perioada 2012-2014): la Oarda de Jos, dealul Bilagu (lîngă Bărăbanţ), Valea Geaogiului (Fântâna Mare). 2.Timp de 5 ani (2014-2019) unul din siturile arheologice evaluate va fi cercetat sistematic.

Arheologul albaiulian Horia Ciugudean a prezentat acest parteneriat dintre arheologii români şi americani: „Este prima instituţie din Statele Unite care şi-a deschis un proiect de colaborare pentru cercetarea Epocii Bronzului în România. Prin colaborarea dintre Muzeul de Antropologie din cadrul Universităţii din Michigan şi Muzeul Naţional al Unirii, muzeul din alba Iulia devine unul din principalii competitori din România, şi poate din Europa de Sud-Est, în privinţa atragerii de fonduri din colaborări internaţionale”.

La rândul său, antropologul american Colin P. Quinn: „În Epoca Bronzului este pentru prima dată când se constituie o identitate europeană, o comunitate de idei care se bazează pe prelucrarea şi utilizarea metalului (a bronzului). Proiectul se află într-o fază exploratorie, adică se studiază anumite piese de la muzeul albaiulian şi din alte muzee, folosindu-se cea mai modernă metodă de cercetare: analiza cu Carbon 14 (n.a. care stabileşte cu o mare precizie vârsta pieselor arheologice). Spre deosebire de epoca romană, când există dovezi scrise, pentru Epoca Bronzului nu există mărturii scrise, de aceea este foarte importantă datarea cu Carbon 14 pentru stabilirea unei cronologii cât ma exacte”.

Echipa româno-americană a luat probe de pe Valea Geoagiului (lângă Aiud), probe pentru analiza cu Carbon 14.

Primele rezultate legate de cercetările din Valea Geoagiului vor fi prezentate săptămâna viitoare la Reuniunea Arheologilor Europeni de la Plsen, Cehia.

Alte puncte în care s-au făcut evaluări de teren sunt dealul Bilagu de lângă Bărăbanţ, dar şi la Oarda de Jos.

Cronologia Epocii Bronzului Timpuriu începe în anul 2700 î.Ch., iar în jurul anului 2000 î.Ch. începe Epoca Bronzului Mijlociu. Cea mai reprezentativă cultură pentru Bronzul Mijlociu în România este cultura Wietenberg (întâlnită în Transilvania).

Colin P. Quinn prezintă şi datele avute în acest moment în situl arheologic de la Geoagiu de Sus: „Avem informaţii ce mâncau, cum trăiau, ştim că se ocupau de creşterea animalelor (oi, capre, vaci). Avem o descoperire care atestă cultivarea secarei la Geoagiu de Sus. Până acum eram siguri că locuitorii de aici erau agricultori, dar nu aveam dovezi ce cultivau. Situl arheologic de la Geoagiu de Sus, din locul Fântâna Mare, a fost atestat în jurul anului 2400 î.Ch., au urmat locuiri succesive ale celor din cultura Wietenberg (1900 î.Ch.), şi apoi în faza mai evoluată (circa 1400 î.Ch.), aşadar o locuire de circa 1.000 de ani. Am găsit aici o comunitate mare, foarte dezvoltată. Iarăşi ce este surprinzător, deşi bănuiam legături ale Ardealului cu Banatul, la Fântâna Mare am găsit un vas al culturii Mureş (întâlnită din zona Banatului)”.


 

Taguri: universitatea, Michigan, SUA, muzeul, albaiulian, antropologie, cercetari, siturile, arheologice, Alba, Colin P. Quinn, Horia C

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>