#424
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Vin, peste, fructe, mancaruri gatite... istoricii albaiulieni refac bucataria romanilor din anticul Apulum

Vin, peste, fructe, mancaruri gatite... istoricii albaiulieni refac bucataria romanilor din anticul Apulum

Revista nr. 200 | 27-08-2013 | Alexandru Mitchievici


De gustibus non disputandum... Gusturile nu se discută, vorba vechilor romani...

Istoricii albaiulieni au realizat un proiect care încearcă să refacă bucătăria romană şi obiceiurile culinare ale romanilor din anticul Apulum.
 
Acest proiect a fost declarat câştigător de către Administraţia Fondului Cultural Naţional în a II-a sesiune de finanţare a anului 2013 la secţiunea Activităţi Muzeale. Proiectul propus de istoricii din Alba Iulia s-a clasat al doilea, dintr-un număr de 37 de proiecte depuse - finanţarea acordată de AFCN acestui proiect fiind în valoare de 45.000 de lei.

Proiectul De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic a fost propus, realizat de istorici de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia în colaborare cu specialiştii de la Institutul de Arheologie Sistemică „Iuliu Paul” (I.S.A.) din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Echipa proiectului: dr. Beatrice Ciută (I.A.S.) – coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan (Muzeul Unirii) – arheolog specialist în epoca romană, responsabilă în cadrul proiectului cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu (I.A.S.) – grafică, concept, design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cădan (I.A.S.) – restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu (Muzeul Unirii) – arheolog specialist, Doru Bogdan (I.A.S.) – arheolog specialist, Alexandra Daisa – marketing, promovare şi design expoziţie.

Dr. Beatrice Ciută prezintă acest demers: „Proiectul îşi propune să prezinte publicului vizitator, un aspect important, poate mai puţin cunoscut din viaţa cotidiană romană, şi anume alimentaţia şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum, relevant fiind principiul potrivit căruia gradul de civilizaţie, dar şi de sănătate al unui popor este reprezentat de stilul de alimentaţie.

Proiectul nostru menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III – Războinicii Daci) între 2010 şi 2013. Prezentând o abordare nouă a activităţilor şi manifestărilor de reenactment, venim în completarea acţiunilor de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale din viaţa cotidiană antică: obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.

În aceste condiţii, orice demers interactiv care reuşeşte să capteze şi să suscite interesul şi curiozitatea publicului, constituie un pas înainte în procesul de informare, formare şi educare al acestuia. În ţările Europei Centrale şi Occidentale abordarea directă, interactivă şi-a găsit un câmp de aplicare excepţional. Promovarea istoriei locale şi naţionale, acţiunea de cunoaştere a acesteia la nivelul modului de viaţă cotidian, se impune cu necesitate într-o vreme în care turismul cultural istoric reprezintă un punct de interes în strategiile locale de dezvoltare urbană.

Un alt membru al echipei De Gustibus, Anca Timofan, a explicat: „Activitatea principală a proiectului o constituie amenajarea şi organizarea unei cadru domestic autentic axat pe arhitectura interioară şi activităţile specifice unei bucătării romane şi a unui spaţiu destinat servirii mesei dintr-o taberna. Mergând pe această idee, ne propunem sa reconstituim interiorul unei bucătării romane, cu tot ceea ce presupune acesta: mobilier, instalaţia principală de gătit – cuptorul (lat. furnum), vesela (amfore, oale, castroane, platouri, căni, ulcioare, ş.a.), dar mai ales vom reface reţetele romane specifice.

Taverna (lat. taberna) romană va fi locul unde se vor servi bucatele şi băuturile aceasta fiind amplasată în continuarea spaţiului unde se va reconstitui bucătăria propriu-zisă (lat. culina) şi unde vor fi prezentate şi exponate autentice din categoria ceramicii romane de uz casnic.

Astfel vom prezenta material arheologic autentic şi vom utiliza practic reproduceri ale formelor ceramice în bucătărie şi la servirea alimentelor. Schema prezentării va cuprinde, pe lângă expunerea pieselor descoperite şi proiecţii video, fotografii, panouri explicative privind alimentaţia, obiceiurile şi reţetele culinare specifice”.

Bucătăria romană, taverna şi alimentele romanilor din anticul Apulum vor fi prezentat la începutul lunii noiembrie la Alba Iulia, în Palatul Apor.

Reconstituirea bucătăriei romane va fi făcută pe baza informaţiile găsite în textele literare, descoperirile arheologice, precum şi pe studiile arheobotanice. Cea mai importantă scriere literară privind reţetele de gătit din lumea romană este cartea de bucate De Re Coquinaria – care aparţine lui Marcus Gavius Apicius (care a trăit în sec. I d.Chr, în timpul împăratului Tiberius).

Albaiulienii vor putea vedea ambianţa domestică, obiceiurile culinare şi elemente autentice de mobilier şi decor casnic, vor putea trăi şi mânca la fel cum o făceau romanii anticului Apulum.

În luna noiembrie albaiulienii vor putea participa la un convivium roman – adică să luăm masa împreună – şi a unui symposium – să degustăm tot împreună, într-o atmosferă autentică, savoarea băuturilor romane.

De bucatele alese, dansul şi muzica se vor putea bucura cei ce vor veni în taverna romană de la Palatul Apor alături de invitaţii de onoare: soldaţii din Garda romană de la Apulum, Războinicii daci, gladiatorii, civilii romani şi daci...



Foto: Mozaic roman de sec. III reprezentând luna iunie.


 

Taguri: vin, peste, fructe, mancare, istoricii, albaiulieni, refac, bucataria, romanilor, antic, Apulum, AFCN, finantare

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>