#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Richard Galliano si Kenneth Meyer in prima zi la Alba Jazz Festival

Richard Galliano si Kenneth Meyer in prima zi la Alba Jazz Festival

Revista nr. 185 | 17-05-2013 | Alexandru Mitchievici


Astăzi debutează la Alba Iulia a doua ediţie a Alba Jazz Festival, eveniment al Consiliului Judeţean care a costat 140.000 lei (circa 32.000 euro).

Pe lângă bugetul limitat, marele dezavantaj al festivalului albaiulian este faptul că în aceeaşi perioadă mai au loc festivaluri la Sibiu (bătrânul festival ajuns la ediţia a 43-a), Cluj (Napoca Jazz, Blues & Wine Festival, 15-19 mai 2013), Ploieşti.

Ţinând cont că Alba Jazz Festival este la început de drum, ediţia 2013 poate fi o încercare sau o provocare pentru dezvoltarea gustului albaiulienilor pentru muzica de jazz...


Programul zilei: vineri, 17 mai 2013

Ora 10.00 Jazz coffee - conferinţă de presă, CAFENEA LA POARTA

Ora 11.30 Atelier de voce jazz & chitară jazz, susţinut de Luiza Zan (Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti) şi Jimmy Cserkesz (Bucureşti), CLUB HABITAT

Ora 11.30 Cursuri de măiestrie de chitară clasică, susţinute de Kenneth Meyer (SUA), SPAŢIILE RYMA

Ora 18.00 Concert Kenneth Meyer (SUA) - concert chitară clasică, SALA UNIRII

Ora 19.30 Beats Remedy (Cluj) - concert hip-hop jazz, PIAŢA CUSTOZZA

Ora 21.00 Richard Galliano & Tangaria New Quartet (Franţa) - concert jazz, PIAŢA CUSTOZZA

Ora 22.30 Jam session, CAFENEAUA LA POARTAOrganizatorii Alba Jazz Festival 2013 ne prezintă oferta primei zile:


Cursuri cu LUIZA ZAN şi JIMMY CSERKESZ

Este esenţial ca tinerii să aibă ocazia de a lucra cu artişti-profesori renumiţi. De aceea, în fiecare zi de festival, Luiza Zan şi Jimmy Cserkesz se vor ocupa de tinerii „Şcolii Alba Jazz”, în spaţii neconvenţionale ale cetăţii Alba Iuliei, departe de sălile de curs. Proiectul „Şcoala Alba Jazz” a fost creat pentru a da o şansă tinerilor interesaţi şi pasionaţi de acest gen. Totodată, proiectul există pentru a ridica nivelul aşteptărilor publicului din Alba cu privire la ceea ce înseamnă performanţă scenică, într-o haină cu totul alta decât cea clasică, folclorică sau cântat cu negativ în spate... Totul este voluntar, deschis şi antrenant. Nimeni nu este privit de sus, iar scopul este stabilirea unei legături adevărate, artistice între cel care oferă şi cel care primeşte.

Cursuri de chitară cu KENNETH MEYER

Încă din 2007, a fost demarat un proiect de festival de chitară clasică în Alba Iulia, ce implică şi organizarea de masterclass-uri predate elevilor Liceului de Arte din Alba Iulia, altor elevi de specialitate din Romania şi celor care doreau să-şi aprofundeze cunoştinţele din domeniu. Odată cu organizarea celei de-a II-a ediţii a Festivalului Alba Jazz (care a înglobat chitara clasică), o să-i avem ca profesori pe celebrii Trio Zamfirescu şi pe Kenneth Meyer – un foarte bun profesor de chitară din New York –, alături de care vom oferi cursuri gratuite elevilor care studiază chitara clasică. De asemenea, cursurile pot avea participanţi pasivi (care să asiste la cursuri).


CONCERT KENNETH MEYER (SUA) - concert chitară clasică

Kenneth Meyer e profesor de muzică la Siracuse University Setnor School of Music din New York. A fost desemnat câştigătorul competiţiei asociaţiei naţionale americane a profesorilor de muzică şi a fost numit, de către celebrul ziar „Washington Post”, drept „un gânditor în materie de chitară – se concentrează pe structura specifică fiecărei lucrări muzicale şi interpretează cu o gravitate şi cu o forţă impresionante”.
Colaborarea lui Kenneth Meyer cu şcolile de chitară din Romania a început de câţiva ani, oferind masterclass-uri şi promovând, mai nou, un proiect de burse oferite elevilor români care excelează în acest domeniu.

BEATS REMEDY
(Cluj) - concert hip-hop jazz

Încă de la apariţie, hip-hop-ul s-a hrănit din sample-uri de jazz, funk şi multe altele, adăugând, totodată, beat-urile sintetice de drum-machine şi liniile de bass repetitive: un efect hipnotic asupra timpanului şi creierului. Probabil a venit momentul ca hip-hop-ul să înapoieze muzicii live bucăţile împrumutate. În acest context, formaţia Beats Remedy este un grup revendicativ. Bass, tobe, clape şi turntables reunite pentru a reda sunetul murdar şi sacadat, dar şi un suflu proaspăt de originalitate, venite exclusiv din capacitatea de improvizaţie a unor instrumentişti pe cât de închegaţi, pe atât de eclectici în resorturile lor intime.


RICHARD GALLIANO & TANGARIA NEW QUARTET
(Franţa) - concert jazz

În trecut, nu părea să existe un mare artist asociat cu acordeonul. Apoi a apărut Richard Galliano, mânat de o pornire nestăpânită de a-şi împărtăşi convingerea că acordeonul merita să aibă un loc al său în inima jazz-ului, alături de saxofon şi trompetă. Galliano este un muzician extraordinar de versatil, capabil să-şi lase amprenta în tot soiul de contexte muzicale, de la apariţii solo, la reprezentaţii cu trupe ample. Abilităţile sale excepţionale de solist sunt, acum, recunoscute, iar el continuă să exploreze orizonturi muzicale vaste, fără a pierde, totuşi, acea calitate lirică ce inundă baladele.


 

Taguri: Richard Galliano, Kenneth Meyer, prima, zi, Alba, jazz, festival, Beats Remedy, Luiza Zan, Jimmy Cserkez, cursuri, voce, chitar

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>