#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    

Dragobere cu Dragobetii mei

Revista nr. 173 | 25-02-2013 | Alexandru Mitchievici


Dragobere cu Dragobeţii mei

24 februarie 2013: ziua oficială a dragostei mioritice. Ca toţi cetăţenii europeni, care ne cunoaştem drepturile şi mai ales obiceiurile, noi albaiulienii am petrecut de Dragobete. Ce Valentin? Ce americănisme? Nu, un ferm NU. Noi am petrecut româneşte de Dragobete, ziua dragostei noastre autentice, neaoş-româneşti, am petrecut cu familia, cu prietenii, cu iubitele, iubiţii sau amantele, după caz.

Dragobetele este o zi care an de an ne permite oficial să ne manifestăm aprecierea, iubirea, căldura pentru cei dragi, pentru cei din jur. Oricum se apropie Mărţişorul, care ne va oferi noi ocazii de exprimare a pasiunii şi aprecierii sincere pentru reprezentantele sexului slab, dar foarte, foarte frumos.

Tot la acest sfârşit de săptămână cu bucurie am fost prezenţi printre maghiarii de la Rimetea (lângă Aiud), la una din marile lor sărbători: îngroparea Fărşangului, poate mai scăpăm de rele, de păcate, de griji în anul ce ni se arată în faţa noastră. Vă spun însă că în satele de dincolo de Mureş (la Hăpria, Ciugud, Dumitra) se păstrează un obicei similar, la fel de frumos ca Fărşangul: este vorba de Borbolatiţa (sau Borboratiţa, cum îi spun cei din Dumitra). Obiceiul are multe din elementele Fărşangului şi are cam aceleaşi semnificaţii: înnoire, curăţenie, prosperitate în anul nou, mai bun.

Cu puţin efort cred că românii – aici pe meleagurile nepavate ale vechiului Apulum – mai pot reînvia vreo 2-3 obiceiuri la fel de faine ca Fărşangul, Dragobetele ş.a. E nevoie doar de încăpăţânare şi respect pentru tradiţia autentică, de încredere, efort şi sprijin din partea unor autorităţi luminate. Că fără sprijin nu faci nimic astăzi...

Apropo de obiceiuri şi tradiţii veritabile, vă anunţăm cu necaz că evenimentul portocaliu Tropote de cai în Ţara Vinului nu se mai ţine anul ăsta: caii au ajuns în lasagna franţuzească exportată în Anglia, iar PDL-ul pare că se stinge încetul cu încetul. Doamne Ajută!


Editorial apărut luni, 25 februarie 2013, în ziarul Informaţia de Alba, semnat de Iulian Brok


 

Taguri: dragobere, dragobetii, mei, sarbatoare, romaneasca, Dragobete, borbolatita, Farsang, obiceiuri, traditii

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>