#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Maghiarii din Rimetea ingroapa Farsangul

Maghiarii din Rimetea ingroapa Farsangul

Revista nr. 173 | 17-02-2013 | Alexandru Mitchievici


Sâmbătă, 23 februarie 2012, maghiarii din Rimetea vor sărbători Îngroparea Fărşangului. Este un străvechi obicei împrumutat, adaptat de la saşii ardeleni. În săseşte i s-a spus Faschung, care vine de la cuvântul „vastschang” (fastschank) - în traducere liberă „ultima băută”, ultima petrecere înainte de intrarea în Postul Paştelui.

În cadrul Fărşangului tinerii din sat - doar băieţi - se îmbracă în diferite costume, reprezentând personaje ca ursul, ţiganul, evreul, soldaţi unguri, o mireasă cu mirele, doctor, hoinari, cerşetori etc.

Urmează o căruţă trasă de un măgar, căruţă care duce un sicriu, iar două sau mai multe „bocitoare” plâng la finalul alaiului. Alaiul colindă prin tot satul pentru a alunga lucrurile rele din anul care a trecut: un băiat colectează bani şi ouă nefierte de la localnici.

Câţiva băieţi costumaţi în draci murdăresc lumea pe faţă cu negru şi roşu... astfel se alungă duhurile răului. După un popas la unul din tineri, alaiul ajunge în centrul localităţii: după ce sunt strigate în public toate lucrurile greşite sau neplăcute din sat. E singura zi în care poate fi spuse orice adevăr, oricât de neplăcut ar fi: că un beţiv a făcut nu ştiu ce prostie, că primarul nu a făcut ceva anume, că o fată nu se poate căsători din cauza că e urâtă, orice poate fi spus tare în public etc.

La final sicriul este distrus cu bâtele de către feciori: localnicii spun că în acest fel sunt alungate duhurile rele, iarna cu toate greutăţile ei şi anul vechi cu toate păcatele sale.

Oamenii se duc apoi la căminul cultural unde are loc Balul Fărşangului: e ultima petrecere, pentru că apoi oamenii devin cumpătaţi o dată cu intrarea în Postul Paştelui.

Evenimentul este organizat de Primăria Rimetea şi Consiliul Judeţean Alba.


 


Maghiarii din Rimetea ingroapa Farsangul Maghiarii din Rimetea ingroapa Farsangul Maghiarii din Rimetea ingroapa Farsangul
Taguri: maghiarii, Rimetea, ingroapa, Farsang, iarna, pacate, certuri, ultima, petrecere, postul, pastele

Ratari

Criticisme (2)

jean-paul van der elst
21-02-2013
It looks a lot like 'carnaval' in my country (Belgium). Especially the part where 'only this day, everything stupid can be said or done, without real consequences'. Who can teach me more about this custom? I have written a book about Flemish influences in Transylvania and am very, very interested.
Raspunde
Autor
22-02-2013
Dle Jean Paul Van Elst, ne vom interesa unde gasim mai multe informatii despre Farsang.... si va scriem...
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>