#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
45 de ani de la infiintarea Centrului Militar Judetean Alba

45 de ani de la infiintarea Centrului Militar Judetean Alba

Revista nr. 172 | 14-02-2013 | Alexandru Mitchievici


Vineri, 15 februarie 2013, la Centrul Militar Judeţean Alba vor avea loc o serie de activităţi prilejuite de împlinirea a 45 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

La eveniment sunt invitaţi actuali şi foşti ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri şi personal civil care au lucrat de-a lungul anilor în instituţie.

Festivitatea va începe la ora 10.30: după primirea invitaţilor va avea loc un ceremonial religios, apoi întâlnirea colectivului CMJ cu cei care şi-au desfăşurat activitatea de-a lungul anilor în  instituţie.

Va urma citirea ordinelor eşaloanelor superioare privind sărbătorirea a 45 de ani de la înfiinţarea CMJ Alba, iar la final alocuţiuni şi înmânarea de plachete, diplome, insigne, materiale promoţionale.

Centrul Militar Judeţean Alba a luat fiinţă în urma Legii nr. 2 din 16 februarie 1968 privind organizarea administrativ-teritorială a teritoriului Republicii Socialiste România începând cu 17 februarie 1968. Conform Ordinului nr. M-10 al ministrului Forţelor Armate din 17.02.1968, cu dislocarea în Alba Iulia, prin transformarea şi includerea în organizare a comisariatelor raionale Sebeş, Aiud, Câmpeni, din cadrul fostului Comisariat Militar al regiunii Hunedoara şi a regiunii Arieş-Turda.

Ofiţerul cu relaţiile publice din CMJ Alba, lt.-col. Cornel Oltean, a precizat: „Pe parcursul existenţei sale, CMJ Alba, a constituit în permanenţă interfaţa dintre societatea civilă şi Ministerul Apărării Naţionale, având rolul de a  asigura pe timp de pace repartizarea resurselor umane şi materiale în plan judeţean, selecţia şi încorporarea recruţilor, evidenţa rezerviştilor, selecţia psihologică a tinerilor în vederea angajării ca militari profesionişti şi pentru formarea cadrelor militare în rezervă, acordarea ajutorului de deces cuvenit cadrelor militare în rezervă sau familiilor acestora, acordarea drepturilor legale pentru rezerviştii cu domiciliul pe raza judeţului Alba, gestionarea arhivelor cu datele de evidenţă militară a rezerviştilor. Printre atribuţiile ce revin Centrului Militar Judeţean Alba se numără şi consilierea şi reconversia profesională a cadrelor militare în rezervă, activitate foarte importantă, dat fiind numărul mare de militari trecuţi în rezervă înainte de vîrsta de pensionare. O dată cu renunţarea la serviciul militar obligatoriu (începând cu data de 01.01.2007), Biroul Informare Recrutare a intrat în componenţa CMJ Alba, având ca misiuni prioritare promovarea carierei militare şi recrutarea tinerilor pentru a urma cursurile instituţiilor militare de învăţământ liceal, postliceal şi universitar precum şi recrutarea candidaţilor pentru profesia de soldat şi gradat profesionist.
Alături de activităţile specifice unui centru militar, personalul unităţii a participat alături de alte forţe militare din garnizoană la salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri materiale în urma inundaţiilor care au afectat municiupiul Alba-Iulia şi judeţul Alba în anii 1970 şi 1975.
Instituţia este amplasată în apropierea Porţii a III-a a cetăţii bastionare de tip voban, în apropierea castrului roman, în zona cea mai fortificată a oraşului”.

Date privind clădirea CMJ Alba de-a lungul anilor aflăm tot de la lt.-col. Cornel Oltean: „O dată cu înfiinţarea noii instituţiei i se stabileşte ca locaţia acesteia să fie în sediul care a adăpostit pe rând Colegiul Reformat „Gabriel Bethlen”(1622-1658), Şcoala calvină de la Sarospatak (1672-1701), Cazarmă a armatei austriece (1701-1854), Cazarma Regimentului 50 Infanterie  (1854- 1911), cazarma unei formaţiuni de artilerie (1911-1918) Cazarma Mihai Viteazul (după 1918), Cazarma Regimentului VI Artilerie Grea şi Cercul de Recrutare (până 1945) şi cazarma Scolii Divizionare de Ofiţeri de Geniu in Rezerva si a unor subunităţi ale Regimentului 6 Pionieri (1945-1061), cazarma Batalionului 136 Pontonieri (Treceri)(1961-1968),  sediu situat pe str. Romană nr 2, actuala str Mitropolit „Sterca Suluţiu”, lângă Universitatea „1 Decembrie 1918”.
Începând cu 25.09.1985 centrul se mută în clădirea ce a adăpostit Comisariatul de Război (str. Mihai Viteazul nr. 11), clădire care se află la ora actuală în administrarea Consiliului Judeţean Alba.
Comisariatul de război, a fost la aceea vreme structura cu atribuţiunile cele mai importante din cadrul garnizoanei, având ca sarcină principală recrutarea efectivelor şi încartiruirea acestora iar ca misiuni acelea de aprovizionare, contabilitate şi asistenţă sanitară, executarea de lucrări de construcţie şi întreţinerea clădirilor şi spaţiilor din interiorul cetăţii.
Datorită importanţei activităţilor complexe desfăşurate de către comisariat, construirea sediului acestuia a fost o prioritate a arhitectului cetăţii Giovanni Morando Viscotti, fiind pentru acesta o prioritate. Clădirea comisariatului în anul 1747 era utilizată ca spaţiu de locuit pentru inginerii şi reprezentanţii comisiei speciale care conduceau lucrările de fortificaţii. Date despre clădire apar pentru prima dată în planurile lui Weiss (1731 şi 1736), aceasta apărând sub formă pătrată, în apropierea magaziei de provizii, la începuturi izolată iar apoi adosată acesteia în partea de nord-est, având dimensiuni mai reduse decât cele de astăzi”.

În ultimii ani Centrul Militar Judeţean Alba a fost condus de colonelul Adrian Agîrbicean.
 

Taguri: 45 de ani, infiintarea, centrul, militar, judetean, Alba, CMJ, Cornel Oltean, Adrian Agirbicean

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>