#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Albaiulienii l-au omagiat pe marele om politic Iuliu Maniu la 60 de ani de la moartea sa

Albaiulienii l-au omagiat pe marele om politic Iuliu Maniu la 60 de ani de la moartea sa

Revista nr. 170 | 03-02-2013 | Alexandru Mitchievici


Duminică, 3 februarie 2013, la Biserica Greco-Catolică Sf. Spirit din Alba Iulia a avut loc parastasul de 60 de ani de la moartea unuia din cei mai mari oameni politici din România secolului XX: Iuliu Maniu.

Protopopul de Alba Iulia, preotul Călin Mihălţan, a făcut o scurtă prezentare a personalităţii lui Iuliu Maniu şi apoi a ţinut o slujbă de pomenire pentru Iuliu Maniu. Alături de credincişii greco-catolici la parastas au asistat şi câţiva reprezentanţi ai vieţii politice albaiuliene: Alin Popa – preşedintele PNŢCD Alba şi câţiva dintre colegii săi, deputatul liberal Dan Coriolan Simedru, consilierii locali Gabriel Pleşa şi Rareş Buglea, ambii PNL, Horea Timiş – directorul DSP Alba şi alţii.

Amintim faptul că marţi, 5 februarie, ora 11.30, la bustul lui Iuliu Maniu din centrul oraşului vor avea loc depuneri de coroane din partea administraţiei locale.


Iuliu Maniu, scurtă biografie

Iuliu Maniu s-a născut la 8 ianuarie 1873 la Bădăcin, judeţul Sălaj. Iuliu Maniu nu s-a căsătorit niciodată, dedicându-şi toată energia poporului român.

Aşa cum amintea părintele Călin Mihălţan, pentru intransigenţa sa morală Iuliu Maniu a fost supranumit Sfinxul de la Bădăcin.

Iuliu Maniu a îndeplinit numeroase funcţii publice şi politice: a fost premier al României, şef al Partidului Naţional Român din Transilvania, iar apoi preşedinte al PNŢ-ului interbelic. A fost membru în Parlamentul de la Budapesta şi după Marea Unire în Parlamentul de la Bucureşti. Imediat după înfăptuirea Marii Uniri, Maniu a îndeplinit funcţia de şef al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (guvernul provizoriu al Transilvaniei). În mai multe rânduri a fost ales parlamentar în circumscripţia Vinţu de Jos.

În anul 1918, la finalul Primului Război Mondial, Maniu a comandat armata românilor ardeleni care a păstrat ordinea în Viena rămasă fără o conducere politică. Revenit în Ardeal, Iuliu Maniu va avea un cuvânt hotărâtor în organizarea şi înfăpturirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

În anii 40 ai sec. XX a fost unul din liderii opoziţiei democratice (alături de liberali şi social-democraţi) care s-a împotrivit regimurilor totalitare care s-au succedat în câţiva ani de zile: regimul carlist, dictatura legionară, regimul antonescian, dictatura comunistă care s-a instaurat începând cu anul 1945.

La 5 februarie 1953 Iuliu Maniu s-a stins bolnav, în frig: avea 80 de ani. Iuliu Maniu şi-a găsit sfârşitul în închisoarea comunistă de la Sighet alături de o mare parte a elitei politice româneşti, alături de toţi episcopii greco-catolici şi romano-catolici.

Secretarul personal al lui Iuliu Maniu a fost Corneliu Coposu, cel care după 1989 a reînfiinţat PNŢ-ul, apoi a fondat Convenţia Democratică din România, alianţă care a câştigat alegerile din anul 1996.


 

Taguri: albaiulienii, au omagiat, Iuliu Maniu, 60 de ani, moartea, sfinx, Badacin, PNT

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>