#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator

Lupta pentru controlul CSM-ului

Revista nr. 168 | 14-01-2013 | Alexandru Mitchievici


Lupta pentru controlul CSM-ului

De ce este aşa de aprigă lupta pentru şefia Consiliului Suprem al Magistraturii? De ce şeful CSM-ului a fost ales într-o şedinţă intempestivă în 4 ianuarie? De ce şeful CSM-ului este un procuror şi nu un judecător aşa cum s-a întâmplat după 1989 încoace, aşa cum prevede cutuma instituţiei? Sunt câteva întrebări pe care mulţi şi le-au pus în ultimele zile…

Din start trebuie spus că după alegerile din 9 decembrie 2012, Traian Băsescu a rămas doar cu controlul asupra serviciilor secrete (SRI, SIE etc), în timp ce instituţiile judiciare (CSM, CCR, DNA, Parchete, ICCJ) sunt pe cale de a fi pierdute.

Prin controlul asupra CSM-ului Băsescu poate bloca numirea unor şefi numiţi de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru. Traian Băsescu ştie că nu poate respinge decât o singură dată numirea unui şef nou la DNA şi a unui nou procuror general.

Ca să vă reînprospătăm memoria, în urmă cu 3-4 ani Traian Băsescu a subliniat în câteva rânduri că şeful DNA şi cel al Parchetului General trebuie să fie numiţi de către ministrul Justiţiei (ministerul era condus de Monica Macovei, unul din oamenii de încredere ai lui Traian Băsescu). În anul 2012 însă, în faţa pierderii iminente a guvernului, Băsescu a spus că de fapt CSM-ul ar trebui să fie cel care ar trebui să-l numească pe şeful DNA-ului şi pe cel al Parchetului General.

Prin intermediul ministrului Justiţiei de la acea vreme (Monica Macovei), Traian Băsescu şi-a numit oameni de încredere la cele două instituţii importante: Laura Codruţa Kovesi la Parchetul General (în 2006) şi Daniel Morar la DNA (în 2005). Mandatele celor doi au expirat în 2011 dar, pentru serviciile aduse lui Traian Băsescu, Daniel Morar a primit încă un an (interimar) la conducerea DNA-ului.

Alegerea procurorului Oana Andrea Schmidt Hăineală în fruntea CSM-ului a avut loc într-o şedinţă la care a participat şi Daniel Morar. Alegerea lui Hăineală nu era posibilă fără trădarea unor magistraţi numiţi în CSM de către PSD: este vorba de Corina Dumitrescu (nominalizată de PSD în vara lui 2012 pentru şefia Ministerului Educaţiei) şi Daniela Ciochină.

În urma manevrelor pentru alegerea lui Oana Hăineală la şefia CSM-ului, Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Procurorilor au cerut revocarea acestei alegeri.


Editorial apărut vineri, 11 ianuarie 2013, în ziarul Informaţia de Alba, semnat de Iulian Brok 

Taguri: lupta, pentru, controlul, CSM, Monica Macovei, Daniel Morar, Oana Schmidt Haineala, Laura Kovesi, DNA, parchet

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>