#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Exponatul lunii decembrie la muzeul albaiulian

Exponatul lunii decembrie la muzeul albaiulian

Revista nr. 163 | 04-12-2012 | Alexandru Mitchievici


În ultima lună a anului 2012 exponatul lunii la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia este reprezentat de „Documentele Unirii”. Este vorba aproape 6.000 documente originale, din colecţiile muzeului, toate clasate în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Naţional al României.

Aceste documente reprezintă cea mai mare şi valoroasă colecţie de documente ale Unirii Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918, ele fiind donate de asociaţia ATSRA în anul 1929, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Marea Unire.

Documentele au fost valorificate printr-un proiect câştigat la AFCN de Centrul Naţional de Conservare şi Restaurare a Cărţii Vechi din cadrul muzeului albaiulian. Documentele transpuse digital pot fi văzute la infochioşcul din Sala Unirii. Infochioşcul a fost inaugurat în cadrul unei expoziţii vernisate în data de 8 noiembrie 2012.

Printre aceste documente se numără şi celebrele credenţionale cu numele celor 1.228 de delegaţi ardeleni prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

Vernisajul va avea loc miercuri, 5 decembrie 2012, ora 11.00, la Sala Unirii. Organizatorii expoziţiei sunt Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.  
 

 

Taguri: exponatul, lunii, decembrie, muzeul Unirii, Alba Iulia, documentele, unirii, infochiosc, 6.000, ASTRA, 1929

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>