#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului

Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului

Revista nr. 163 | 04-12-2012 | Alexandru Mitchievici


Luni, 3 decembrie, la Biblioteca Batthyaneum a avut loc un impresionant moment aniversar: a fost vernisată expoziţia „Museum 1912-2012”, marcând astfel împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea muzeului de artă sacră în anul 1912. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1912 de către episcopul Kàroly Gusztàv Majlàth. , care l-a dezvoltat adăugându-i noi piese.

Efortul pentru redeschiderea muzeului a fost punctat prin cuvintele spuse de conf. univ. dr. Elena Tîrziman - directorul general al Bibliotecii Naţionale a României, şi drd. Doina Hendre Biro - responsabil aspecte ştiinţifice şi culturale a Bibliotecii Batthyaneum (cea care a fost şi curatorul expoziţiei).

Actualul muzeu conţine o gamă foarte largă de piese: pietre şi alte piese din neolitic, topoare din epoca bronzului, statuete şi opaiţe romane, piese din creştinismul timpuriu. Evident un loc special îl ocupă piesele din colecţia episcopului Batthyany, cel care a întemeiet Biblioteca la data de 31 iulie 1798: aşadar sunt cărţi bisericeşti, potire, veşminte bisericeşti, o tăbliţă romană cerată (probabil de la Roşia Montană), tăbliţe cu scriere cuneiformă (din Mesopotamia). Cele mai recente sunt obiectele bisericeşti şi tablourile episcopului Kàroly Gusztàv Majlàth.

La eveniment au fost prezenţi istorici, muzeologi, reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice, oameni de cultură. Printre cei prezenţi l-am văzut şi pe Iacob Mârza, fostul rector al Universităţii Alba Iulia, care fusese cu ani mai devreme director al Bibliotecii Batthyaneum.

La final, Elena Tîrziman a declarat: „Filiala Batthyaneum a Bibliotecii Naţionale a României a dorit să readucă în atenţie colecţiile muzeale deţinute. Acum 100 de ani se inaugura Museul Batthyaneum, din colecţii muzeale şi alte obiecte donate de-a lungul timpului. Au intervenit istoria, războiul, alte lucruri mai mult sau mai puţin fericite în viaţa filialei şi ideea de muzeu aproape dispăruse. Iată că la 100 de ani reuşim să reamenajăm colecţiile muzeale într-o expoziţie, dorim să fie o expoziţie permanentă, deschisă publicului larg. Iar pentru Biblioteca Naţională a României anul 2012 a fost un an deosebit de bun, în sensul că am reuşit să ne mutăm într-un sediu nou; după decenii de aşteptare Biblioteca Naţională a României are în sfârşit o casă nouă, un sediu nou, deosebit de frumos, de vast. Al doilea mare eveniment deschiderea muzeului de la filiala Batthyaneum, urmat de intrarea în activitate a multor secţii şi comportimente din Biblioteca Naţională. Sperăm ca şi pe viitor să avem ani la fel de buni ca acesta”.


 


Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului Redeschiderea muzeului de arta sacra de la Batthyaneum, dupa 100 de ani de la infiintarea muzeului
Taguri: redeschiderea, muzeu, arta, sacra, Batthyaneum, dupa, 100 de ani, infiintare, Doina Hendre Biro

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>