#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Alba Iulia. 100 de ani de la nasterea lui Eugen Handelsman

Alba Iulia. 100 de ani de la nasterea lui Eugen Handelsman

Revista nr. 158 | 28-10-2012 | Alexandru Mitchievici


Ar fi împlinit 100 de ani. Eugen Beniamin Hersch Handelsman, unul din cei mai frumoşi artişti pe care i-a trăit Alba Iulia.

Eugen Handelsman s-a născut la Alba Iulia la 28 octombrie 1912 într-o familie de evrei sefarzi, origine de care Eugen Handelsman era tare mândru. Tatăl său (Henry) era originar din Rusia.

Handelsman avea să devină mai târziu un pictor, desenator, dar mai cu seamă un mare caricaturist.

Cunoscuţii l-au numit Handy, un nume devenit renume în boema albaiuliană, dar nu numai aici.

Handy a fost căsătorit cu Paraschiva Kamla, provenind dintr-o familie austriacă, împreună cu care a avut o fată, Henrietta Handelsmann (devenită prin căsătorie Mitracu).

Personaj cheie al vieţii boeme albaiuliene în perioada anilor 1930-1989, Handy a realizat mii de picturi şi caricaturi, multe regăsindu-se în proprietatea numeroşilor săi prieteni şi cunoscuţi din Alba Iulia, oraş pe care l-a iubit enorm.

În anul 1999, la 10 ani de la moartea artistului, Muzeul Unirii a organizat o expoziţie retrospectivă, în acelaşi an apărând şi o carte despre viaţa lui Eugen Handelsmann.

Handelsmann a încetat din viaţă la 14 decembrie 1989, ultima dorinţă fiind să fie îngropat la Fântâna Hoţilor, un loc iubit de artist situat în apropierea Schitului. Dorinţa sa nu s-a mai îndeplinit, boemul Handelsmann dormindu-şi somnul de veci alături de evreii săi în cimitirul evreiesc din Alba Iulia.


 

Taguri: 100 ani, nasterea, Eugen Handelsman, desenator, pictor, caricaturist, boema, lumea, artistilor, fantana, hotilor, zona, Schit

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>